Založ si blog

Zdravie mu vrátila žinčica

Františkánskeho mnícha Hugolína Gavloviča trápila tuberkulóza. Z kláštora v Pruskom chodil na salaše pod Vršatské bradlá, kde zahnal chorobu žinčicou a čerstvým vzduchom presýteným horskými bylinami. V rozhovore s pastiermi nazbieral plnú nošu poučení. Vydali na celú knihu s názvom Valaská škola – mravov stodola.

 

Hugolín Gavlovič sa narodil v dedine Czarny Dunajec v dnešnom Poľsku a keďže bolo práve 11. novembra 1712 pri krste dostal meno Martin. Detstvo prežil ako sirota v Trstenej. Po vstúpení do františkánskej rehole v Žiline prijal meno Hugolín, pod ktorým vošiel aj do našej literárnej histórie.

 

Podstatná časť života Hugolína Gavloviča sa spája s kláštorom v Pruskom, odkiaľ si chodil liečiť choré pľúca pod Vršatské bralá. Okrem horského vzduchu, v ktorom sa vznášali éterické vône bylín, mu vraj bola výborným liekom žinčica. Na salaši i v horských dedinkách si všímal život okolo seba, zbieral poučenia, ktoré mu vyrozprávali obyčajní ľudia, roľníci i pastieri, vplietal ich do veršov a tie do zbierky reflexívno-didaktickej poézie pod názvom Valaská škola – mravov stodola, ktorá – ako sám napísal – bola „pri ovciach písaná a v Pruskom vydaná“. Pod slovkom „vydaná“ musíme v tomto prípade rozumieť „dopísaná“. Stalo sa tak v roku 1755. V skutočnom, teda knižnom vydaní sa objavila až v roku 1830 zásluhou Michala Rešetku.

 

Hugolínovi Gavlovičovi, ktorý je ako tretí Slovák zapísaný v zozname kultúrnych osobností organizácie UNESCO, nechýbal pri tvorbe Valaskej školy vtip. Ľahko nás o tom presvedčia tieto jeho verše:

 

Silný kráľ, silné víno a žena silnejšá

víc má moci, čím je vícej mužovi milejšá.

Králi lidem rozkazujú, kráľom milé ženy,

a tak vúle ženská nejvíc panuje na zemi.

 

Žena muža s fatinkami ku zlému privede,

čo nemúže s lahodnosťú, to s plačem vyvede.

Jak se jej dá osedlati, už není v svéj moci,

čo ona chce, to byť musí i o púl noci.

 

Mluví prísloví, že beda je temu stvorovi,

kde rozkazuje rohatá kravička volovi.

V čijem tele prevyšuje sprosté rebro hlavu,

ten povinnosť nevykoná podlé svého stavu.

 

Azda je to reč zrozumiteľná, hoci Gavlovič písal v bohemizovanej slovenčine. V ukážke je vari len jedno slovo, ktoré znie cudzo: fatinka. Označuje lichotivú reč alebo ľahkomyseľný žart.

 

V rukopise zostali aj ďalšie básne a poučenia Hugolína Gavloviča, ktorý zomrel 4. júna 1787, teda pred 230 rokmi, v Madočániovskom kaštieli v Horovciach. Pochovali ho v krypte kláštorného kostola sv. Juraja v Pruskom, kde nesie jeho meno škola a kde si vďaka iniciatíve miestneho divadelného súboru Hugo spisovateľovu pamiatku uctievajú každý rok slávnosťami Gavlovičovo Pruské.

 

V roku 1987 sa Hugolín Gavlovič objavil v muzikálovej snímke Neďaleko do neba. Jeho postavu stvárnil Ivan Krajíček. Mimochodom, tento obľúbený herec, spevák, moderátor, režisér… zomrel práve pred 20 rokmi, 5. júna 1997.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338443x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Kategórie