Založ si blog

Monografia o letisku Tri duby

Dejiny sliačskeho letiska zachytáva publikácia, ktorá sa v týchto dňoch dostáva do rúk milovníkov histórie.

 

Historik Milan Gajdoš, ktorý patril medzi mojich dobrých priateľov, bol autorom mnohých odborných i populárnych článkov a publikácií, v ktorých približoval udalosti 2. svetovej vojny a najmä SNP. Ako obyvateľ Sliača sa zaujímal aj o tamojšie letisko, ktorého podrobnú históriu chcel zmapovať. V roku 2013 sa však zavŕšila jeho životná púť a dielo zostalo nedokončené.

 

Našťastie sa všetky podklady dostali do rúk ďalšiemu z jeho priateľov Emilovi Šimončíkovi zo Sliača. Ten má k lietaniu blízko. Ako syn leteckého mechanika prichádzal na letisko už ako chlapec a neskôr tam aj pracoval. Do zbierania podkladov pre monografické spracovanie histórie sliačskeho letiska sa s Milanom Gajdošom pustili už dávnejšie a napriek tomu, že na dokončenie zostal sám, nevzdal sa a aj s pomocou Múzea SNP v Banskej Bystrici dal knihe konečnú podobu a dostal ju do tlače.

 

Sliačske letisko vzniklo v 30. rokoch minulého storočia. Plochu dali do užívania 1. mája 1936 a na jeseň nasledujúceho roka pri ňom umiestnili leteckú vojenskú posádku, ktorá zohrala významnú úlohu najmä počas SNP. Po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska v auguste 1968 sa Sliač stal významnou leteckou základňou sovietskych vojsk. Hluk lietadiel a helikoptér znepríjemňoval život obyvateľov Sliača i kúpeľných hostí. Tak tomu bolo až do 26. októbra 1990, keď Sliač opustilo posledných 50 sovietskych vrtuľníkov. Nepríjemnou pamiatkou na ich 22-ročný pobyt je kontaminácia spodných vôd pohonnými látkami.

 

Dnes slúži letisko slovenským ozbrojeným silám. S podporou NATO v rokoch 2009 – 2010 pristávaciu a vzletovú dráhu predĺžili na 2 400 m a rozšírili na 60 m. 25. mája 2010 letisko slávnostne odovzdali Ozbrojeným silám SR ako základňu Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika, hrdinu 2. svetovej vojny, ktorý ako pilot britského kráľovského letectva zahynul pri nálete na nemecké transporty pri holandskom meste Zwolle.

 

Sliačske letisko však nepatrí len vojakom. Po rekonštrukcii príletového a vybudovania nového odletového terminálu pre 300 – 600 pasažierov, vrátane primeranej parkovacej plochy, dnes na ňom pristávajú a odlietajú najmä chartrové turistické lety a mamutie lietadlá na prepravu nákladov. Veľkej pozornosti sa tešia letecké dni SIAF, ktoré sa konajú na Sliači v rámci osláv SNP.

 

A ako prišlo sliačske letisko k názvu Tri duby?

 

Na mieste dnešného letiska v hájnickom chotári (pôvodné Hájniky sú dnes časťou Sliača na pravom brehu Hrona) pri ceste do Banskej Bystrice stál majer, ktorý sa v písomných prameňoch spomína prvýkrát v roku 1664 pod názvom Tri duby. Tie duby tam naozaj stáli a pozornosť vzbudzovali tým, že vyrastali z jedného koreňa. Majer bol obľúbenou zastávkou furmanov a pútnikov, ktorí sa uberali popri brehu stredného Hrona. Stál na mieste, ktoré dnes neďaleko letiskového areálu slúži golfistom.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 339007x
Priemerná čítanosť článkov: 2712x

Autor blogu

Kategórie