Založ si blog

Svetový deň vitiliga

Kožná choroba vitiligo trápi milióny ľudí, vrátane tých, ktorým hovoríme celebrity. Zrejme najznámejšou z nich bol spevák Michael Jackson. Neohrozuje život človeka a ani nebolí, ak máme na mysli len bolesť fyzickú. Za Svetový deň vitiliga bol vyhlásený 25. jún.

 

Vitiligo je neinfekčnou kožnou poruchou, pri ktorej dochádza k strate melanocytov – buniek, tvoriacich kožný pigment. Ochorenie sa prejavuje bledými škvrnami na koži najmä na tvári okolo očí a úst, okolo prstov, kĺbov a genitálií, na chrbte, ale i vo vlasoch, ktoré zbelejú. Postihnuté miesta sú buď holé, alebo z nich vyrastajú chĺpky takisto bez pigmentu.

 

Štatistiky hovoria, že vitiligo trápi možno až 4 % ľudskej populácie. Jeho prvé príznaky sa objavia obyčajne medzi 20. a 30. rokom života. Priebeh a rozsah choroby, ktorá rovnako často postihuje mužov i ženy, je u každého individuálny, občas dôjde k jej ústupu. Prečo vlastne vitiligo vzniká, doteraz nie je známe. Existujú tri teórie: autodeštrukcia vlastnými enzymatickými procesmi, ničenie melanocytov tzv. neuromediátormi a najčastejšie autoimunitná reakcia, pri ktorej imunitný systém považuje melanocyty za cudzie bunky a začne ich ničiť, čo sa stáva najmä po úraze, infekčnom ochorení alebo pri veľkom strese. Výskumy preukázali, že vitiligo je síce geneticky podmienené, no vzhľadom na to, že na jeho vzniku sa podieľa viac ako 20 génov, priama dedičnosť nie je častá, teda človek, ktorý má vitiligo, má obyčajne zdravých rodičov aj deti.

 

Vitiligo síce nie je ochorenie, ktoré by spôsobovalo bolesti, ktoré by spôsobovalo smrť, ale najmä ak sa objaví na odkrytých častiach tela (ruky, tvár), je určite veľmi nepríjemné a pri súčasných poznatkoch medicíny neliečiteľné. V ponuke sú síce prípravky, ktoré dokážu čiastočne pigment obnoviť alebo zastaviť šírenie bledých škvŕn. S úspechom sa údajne stretli extrakty z mrkvovitej rastliny Ammi majus, ktorá rastie od Stredomoria po Pakistan. Pôsobenie vysoko špecializovaných krémov je dopĺňané ultrafialovým ožarovaním a soľnými kúpeľmi, pričom sa dosiahne viac úspechov, keď sa s potláčaním vitiliga začne hneď po prvom objavení, keď sú jeho ložiská ešte malé. Odporúča sa aj zvýšený príjem vitamínov A, C a E a stopových prvkov selén a zinok. Správna životospráva by mala byť samozrejmosťou, ale to sa týka aj iných ochorení. Spojenie vitiliga s rakovinou kože nebolo preukázané, môže však k nej dôjsť pri fototerapii.

 

Niektorí odborníci spájajú vitiligo s poruchami štítnej žľazy, s cukrovkou, reumatickou artritídou a ďalšími ochoreniami. Ako výrazná kozmetická chyba môžu depigmentované škvrny viesť k depresii. Ak sa objavia už u detí, treba ich naučiť žiť s týmto ochorením, posilniť ich sebavedomie.

 

Na prekrytie bledých škvŕn sú ponúkané rôzne kozmetické prípravky. Tetovanie nie je odporúčané, pri opaľovaní treba použiť krém s vysokým ochranným faktorom. V štádiu výskumu je technicky náročná implantácia pigmentových kožných buniek  do postihnutých miest alebo naopak celková depigmentácia, ak je vitiligo rozšírené na veľkej ploche tela. Tento spôsob bol aplikovaný aj u speváka Michaela Jacksona. V jeho prípade je zaujímavé, že chorobu zdedil aj jeho syn. Z ďalších všeobecne známych osobností, ktorí sú nútení žiť s vitiligom, spomeňme českého herca Bolka Polívku.

 

Nie som lekárom. Vychádzam len z toho, čo mi ponúka dostupná literatúra a internet. Na Svetový deň vitiliga som chcel upozorniť len preto, že ak stretneme vo svojom okolí ľudí postihnutých týmto ochorením (čo sa môže stať častejšie v týchto letných dňoch), nemali by sme ich kvôli tomu vnímať ako menejcenných či nebodaj nebezpečných. Za to, že sa s nimi príroda „zahrala“, určite nemôžu.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 337055x
Priemerná čítanosť článkov: 2696x

Autor blogu

Kategórie