Založ si blog

Prečo zabili generála Píku?

„Památce vynikajíciho vojáka, diplomata a vlastence, divizního generála Heliodora Píky nezákonně popraveného 21.6.1949,“ čítame na pamätnej tabuli, ktorú odhalili na budove Generálneho štábu československej armády v Prahe v roku 1991.

 

Dlho, veľmi dlho meno Heliodor Píka u nás poznal len málokto. Pritom jeho viac ako polstoročný život je naplnený mnohými udalosťami, v ktorých zohrával významnú úlohu. Ak sme sa s jeho menom pred novembrom ´89 predsa len stretli, mohlo sa tak stať len pri falošnom prezentovaní jeho postojov a činov, ako napríklad v Svobodovej spomienkovej knihe Z Buzuluku do Prahy.

 

Cesta ku generálskym výložkám

 

Heliodor Píka sa narodil pred 120 rokmi, 3. júla 1897, v Štítine na Opavsku. Chcel sa stať farmakológom, no v roku 1914 mu umrel otec a vypukla vojna a on sa namiesto v škole ocitol na východnom fronte. Ako ruský zajatec sa prihlásil do formujúcich sa Československých légií. S nimi sa vrátil do francúzskeho Le Havru, kde prešiel tvrdým výcvikom a kde bol nasadený do bojov na alsaskom fronte. V bojoch využil svoje lekárenské skúsenosti, zachránil mnohých kamarátov zranených v prvej línii, čo viedlo k povýšeniam a vyznamenaniam.

 

Do novej vlasti, Československej republiky, sa vrátil ako poručík a keď ho poslali do špeciálnej vojenskej školy do Francúzska, o jeho životnej kariére bolo rozhodnuté. Po návrate učil na kvalitnej Vojenskej akadémii v Hraniciach na Morave, odkiaľ ho v roku 1923 prevelili na hlavný štáb do Prahy. Po absolvovaní Vysokej školy vojenskej v Paríži pôsobil na ministerstve obrany.

 

Prišiel rok 1939. Československo zmizlo z mapy a Heliodor Píka pred nemeckou okupáciou odišiel do Londýna, kde ponúkol svoje služby exilovej vláde. Prezident Beneš ho poslal na Balkán s poverením organizovať pomoc antifašistom – utečencom z okupovaných území. Krátko po vpáde nemeckých vojsk do Sovietskeho zväzu prišiel do Moskvy ako vojenský atašé, čo nevzbudilo nadšenie u Gottwalda a ďalších československých komunistických vodcov pôsobiacich v Moskve. Napriek tomu sa zo svojho postu usiloval o sformovanie československej jednotky, ktorá sa po boku Červenej armády zapojila do bojov a ktorej bojová cesta sa skončila v máji 1945 v Prahe. Heliodor Píka už ako divízny generál a námestník náčelníka generálneho štábu pomáhal obnovovať armádu Československej republiky.

 

Medzi prvými obeťami komunistických čistiek

 

Z mierového života sa však tešil necelé tri roky. Po komunistickom prevrate ho poslali na zdravotnú dovolenku. Aj ju potreboval. Dal si zoperovať žlčník, no z nemocnice ho odviezli do väzenia. Prokurátor mu kládol za vinu, že bol špiónom pracujúcim pre britskú rozviedku. Pri vypočúvaní obvinení pribúdalo. Zošívali ich jeho kolegovia: generál Bedřich Reicin a prokurátor Karel Vaš, vycvičený NKVD v stalinskom gulagu, z ktorého mu pomohol dostať sa práve vojenský atašé Píka. Z generála sa stal zrazu vlastizradca, ktorého súd poslal nekompromisne na šibenicu. Prezident Gottwaldom, s ktorým sa stretal počas svojej diplomatickej misie v Moskve, a ktorému Píka ochotne požičal svoje služobné auto a keď sa našla chvíľa voľna, posedel si s ním pri poháriku a kartách, milosť generálovi Píkovi nepodpísal. Dal na slová svojho zaťa a ministra Alexeja Čepičku, ktorý mu napísal, vidiac v Píkovi nebezpečného nepriateľa: „Odsúdený systematicky a zámerne vo svojich správach do Londýna proti pravde hlásil, že čs. vojenská jednotka v ZSSR je v rozklade, že je násilne zboľševizovaná, že na veliteľské miesta sú vyslancom Fierlingerom dosadzovaní komunisti a agenti Kominterny, že ZSSR vedie dobyvačnú vojnu a chce po víťazstve nad Nemeckom obsadiť stredoeurópske a západoeurópske štáty, že existuje plán na boľševizáciu ČSR.“

 

Heliodora Píku popravili na dvore plzenskej väznice Bory ráno 21. júna 1949.

 

V rovnakej väznici bol aj jeho syn Milan, ktorý počas vojny slúžil v Britskom kráľovskom letectve. Obvinili ho, že plánoval otca odviezť za hranice komunistického Československa. Jeho stíhanie bolo po štyroch mesiacoch pre nedostatok dôkazov zastavené, ale na ďalšie živobytie si musel zarábať v handlovských baniach. „Vlastne som Slovákom vďačný, začal som tu nový život. Píka od píky,“ vyjadril sa v jednom rozhovore generálov syn, ktorý celý život bojoval za očistenie otcovho mena. Prenasledovaniu musela čeliť aj generálova manželka Mária.

 

„Milovaní a najdrahší, pred hroznými tragickými okamihmi stojím pokojný, vyrovnaný, s čistým svedomím a vedomím, že napriek mnohým chybám, plnil som si povinnosti čo najsvedomitejšie a najpoctivejšie. Som presvedčený, že nejde o justičný omyl, veď všetko je také priehľadné, že ide o politickú vraždu. A predsa rád prinesiem túto násilnú obeť, ak bude slúžiť na upokojenie v národe a na jeho zjednotenie. Niet vo mne zloby, nenávisti ani pomstychtivosti, mrazí ma však horká ľútosť nad tým, že zmizla spravodlivosť, pravda a šíri sa nenávisť a pomsta. Zmizol zmysel pre znášanlivosť, pre slobodu myslenia a prejavu. Ako ľahko sa pravda úplne prekrútila v pravý opak a niet možnosti dať jediné svedectvo a doklad na jej obranu. Je mi ľúto, že strach ovládol väčšinu ľudí, a že sa neodvažujú povedať pravdu, alebo aspoň nepovedať zjavnú lož. Buď z donútenia, alebo z konjunkturalizmu. Kam zmizla poctivosť a odvaha? Kam zmizlo naše krédo zdedené po majstrovi Jánovi Husovi a T. G. Masarykovi, ktoré sme tak hrdo sebe a svetu pripomínali? Pravda? Je to súmrak národného svedomia alebo už temno slobody ľudských práv. Nie, nemôžem uveriť, lebo génius národa je večný a pretrvá aj búrku a nedá zahynúť ti … Drahý môj syn, slúž verne nášmu národu, buď človekom, to znamená, buď dobrý k ľuďom. Buď zmierovateľom v nedorozumeniach, snaž sa odvrátiť rozkol. Buď láskavý a pomáhaj ľuďom. Venuj sa však viac rodine, než som to stihol ja. Prosím, odpusťte mi. Bozkávam vás všetkých vrúcne a horúco, len sa pre mňa netrápte. Váš Hela.“ napísal Heliodor Píka v poslednom liste večer pred popravou.

 

Musel zomrieť, lebo počas pôsobenia v Sovietskom zväze dobre poznal stalinské metódy a aj tých československých komunistov, ktorí si ich osvojili a ktorí v generálovi Píkovi videli nebezpečenstvo.

 

Francúzsky generál, prezident de Gaulle, ktorý sa s Heliodorom Píkom stretol počas spoločného vojenského výcviku, vyhlásil po jeho poprave vo Francúzsku jednodenný štátny smútok.

 

Syn očistil otcovo meno

 

V 50. rokoch v súvislosti so Slánského procesom sa dostali za mreže aj tí, čo sa podieľali na jeho odsúdení: Reicin (popravili ho 3. decembra 1952) a Vaš (dožil sa 96 rokov). V ich obvineniach nechýbali slová vražda, velezrada a vyzvedačstvo. Vaš údajne predal USA tzv. Štěchovický archív a do konca života nemal vyjsť spoza mreží leopoldovskej väznice. Dostalo sa mu tam bitky od tých, ktorých sám poslal za mreže, a asi by nikoho neprekvapilo, keby ho tam niekto zabil. Po piatich rokoch sa však dostal na slobodu. V roku 2001 sa za justičnú vraždu dostal opäť pred súd. Mal si odsedieť sedem rokov za falšovanie dokladov. Odvolací súd však rozsudok prvostupňového súdu zrušil a trestné stíhanie zastavil z dôvodu premlčania. Zomrel v domove dôchodcov ako 96-ročný.

 

Proč vás zabili, generále? – položili si otázku autori filmového dokumentu, ktorý o Heliodorovi Píkovi natočila Česká televízia. V roku 1991 prezident Václav Havel udelil in memoriam Heliodorovi Píkovi Rad Milana Rastislava Štefánika, jeho meno nesú ulice, 53. pluk prieskumu a elektronického boja Armády Českej republiky v Opave, postavili mu pomníky v Plzni i v rodnej Štítine.

 

Dlhoročný boj Milana Píku sa napokon skončil očistením otcovho mena, ako mu to v najťažších chvíľach života sľúbil. Život mu už však žiaden súd vrátiť nedokáže.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338944x
Priemerná čítanosť článkov: 2712x

Autor blogu

Kategórie