Založ si blog

Prezident – bábka v rukách nacistov

Dnes – v predošlom blogu – som si dovolil pripomenúť podnikateľa svetového mena Tomáša Baťu. Za čias „reálneho socializmu“ bolo jeho  meno symbolom „kapitalistického vykorisťovania“. Negatívne sa hovorilo – a aj dnes neraz hovorí – aj o inom Čechovi – Emilovi Háchovi.

 

Československá republika, či už vo svojej kapitalistickej alebo socialistickej podobe, mala deväť prezidentov. Väčšina z nich je všeobecne známa. Výnimkou je Emil Hácha, ktorý sa narodil v mestečku Trhové Sviny pred 145 rokmi, 12. júla 1872.

 

Emil Dominik Josef Hácha, ako znelo celé jeho meno, bol právnikom a od roku 1925 predsedal Najvyššiemu správnemu súdu a zároveň prednášal na Právnickej fakulte Karlovej univerzity. Vynikal ako odborník na anglosaské zvykové a medzinárodné právo, čo mu vynieslo miesto v haagskom súdnom dvore.

 

V tom čase písal aj básne, ktoré vydal v zbierke Omyly a preludy. Dvanásť rokov redigoval Slovník verejného práva československého a v spolupráci s bratom Theodorom prekladal beletriu anglicky píšucich autorov.

 

Rok 1938 bol pre Emila Háchu komplikovaný. Úmrtie manželky a rozvod dcéry tvrdo zasiahli do dovtedy harmonického života. Napriek tomu po abdikácii Edvarda Beneša sa nechal 30. novembra zvoliť prezidentom republiky, ktorá bola pod tlakom mocného nacistického suseda pred rozpadom. Podporu mu vyjadrilo 272 z 312 prítomných poslancov Národného zhromaždenia.

 

Vianoce a Nový rok 1939 prežil vo Vysokých Tatrách, kde sa stretol s politickými špičkami autonómneho Slovenska, ktoré pre ambiciózne plány potrebovalo financie. Hácha sľuboval pomoc, za čo slovenský parlament 18. januára vydal prehlásenie lojality k československej štátnosti a voči Prahe. Kolotoč dejín sa však krútil inak a rýchlejšie. Silnejšia sa ukázala byť „šedá eminencia“ Vojtech Tuka, ktorého sa Háchovi nepodarilo odstrániť z politického života.

 

10. marca 1939 vyhlásil prezident Hácha stanné právo, zosadil autonómnu slovenskú vládu na čele s Jozefom Tisom a moc na Slovensku sa pokúsila uchopiť československá armáda. O štyri dni neskôr si ho pozval na koberček Hitler, ktorý už mal za sebou rozhovor s Tisom a Háchu postavil pred hotovú vec: buď podpíše súhlas s nemeckým protektorátom nad Čechmi a Moravou, alebo nacistické letectvo premení Prahu na trosky.

 

Po okupácii sa 16. marca 1939 stal prezidentom protektorátu Čechy a Morava. Naivne veril, že nacisti budú dodržiavať platné medzinárodné dohody a normy, pokúsil sa zo svojho postu vystupovať za záchranu českého národa proti násilnej germanizácii, odmietol sľúbiť Hitlerovi vernosť, hľadal cestu k exilovej československej vláde v Londýne a požadoval prepustenie študentov, ktorých nacisti uväznili v novembri 1939. To všetko však bola už len jeho labutia pieseň.

 

Po príchode protektora Reinharda Heydricha do Prahy sa Háchovo postavenie veľmi oslabilo. Do väzenia sa dostal premiér Alois Eliáš. Keď atentátnici zabili Heydricha, stal sa prezident bábkou v rukách nacistov. V rozhlasovom prejave ostro odsúdil čin československých výsadkárov a aktivity Benešovej exilovej vlády. Za oddanosť ríši mu Hitler poslal darček – luxusný mercedes – a Goebelsova propaganda v ňom ironicky videla „protektorátne vlastenectvo v rámci Nemeckej ríše“.

 

Hácha, sužovaný artériosklerózou a s podlomeným duševným zdravím, sa dostal na samý okraj politického diania. Stal sa nezaujímavým a nedôveryhodným ako pre český antifašistický odboj a londýnsky exil, tak aj pre okupantov a ich domácich prisluhovačov, ktorým jeho nepríčetnosť vyhovovala. V úradných záležitostiach ho zastupovali predseda prezidentskej kancelárie a premiér protektorátnej vlády. Dožíval v zámku Lánky, kde ho po oslobodení Prahy zatkli a previezli do väzenskej nemocnice na Pankráci. Mal sa postaviť pred súd, no jeho zdravotný stav to už nedovoľoval. Zomrel vo väznici 27. júna 1945. Povojnový Národný súd priznal, že chorý Hácha už nemohol zodpovedať za svoje činy. Napriek tomu je v očiach mnohých Čechov doteraz vnímaný ako zradca a kolaborant.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338416x
Priemerná čítanosť článkov: 2707x

Autor blogu

Kategórie