Založ si blog

So Zeljenkovou tvorbou sa stretávame v asi stovke filmov

Tvorcovia dokumentárnych i celovečerných filmov sa s dôverou obracali na hudobného skladateľa Ilju Zeljenku, ktorý zomrel pred 10 rokmi, 13. júla 2007.

 

Bratislavský rodák (* 21. decembra 1932) Ilja Zeljenka vyštudoval súkromne harmóniu, kontrapunkt, kompozíciu a hru na klavíri a ďalším samoštúdiom sa dopracoval k svojským riešeniam, ktoré z neho urobili významnú osobnosť slovenskej hudby druhej polovice minulého storočia. „Celý život som sa pokúšal odpovedať si na otázku, prečo umenie existuje. Prišiel som len na to, že je to jediný spôsob, ktorý nám umožňuje žiť svoj život ako chceme, lebo inak ho žijeme len tak, ako musíme a vieme,“ hovoril.

 

V 60. rokoch zaujal skladbami, v ktorých dominovala zvukovosť prenesená i do hlasového prejavu. Príkladom môže byť kantáta Osvienčim s textom Mikuláša Kováča (https://www.youtube.com/watch?v=OnmfUBsDk34) alebo Zaklínadlá pre zbor a orchester, ku ktorým napísal aj text. Je autorom opier Bátoryčka a Posledné dni Veľkej Moravy.

 

V roku 1957, rok po absolvovaní štúdií kompozície u profesora Cikkera na Vysokej škole múzických umení, sa dostal k spolupráci na dokumentárnych filmoch Tu kráčajú tragédie, Drevorubači a Na vedľajšej ceste. Také – dokumentárne – boli začiatky väčšiny slovenských filmových režisérov, kameramanov, skladateľov… Ale už v roku 1959 sa Ilja Zeljenka dostal k tvorbe hudby pre celovečerný film Jána Lacka Skaly a ľudia.

 

Zvlášť si sadli s režisérom Štefanom Uhrom, s ktorým sa zoznámil už pri tvorbe dokumentárnych filmov. Režisér Uher mal vyhranený názor na hudbu k filmom, ktoré režíroval. Odmietal dlhé pasáže vyplnené symfonickými skladbami, prednosť dával jednoduchej hudbe, ktorá však musela úzko súvisieť s prezentovanou náladou, musela ju dopĺňať, navodzovať správnu atmosféru, mala byť vo filme akoby korením. Práve v Zeljenkovi našiel skladateľa, ktorý napĺňal jeho požiadavky. Je autorom hudobného sprievodu v Uhrových filmoch My z deviatej A, Slnko v sieti, Panna Zázračnica, Tri dcéry, Génius, Keby som mal pušku (https://www.youtube.com/watch?v=RBjFjExTnNs), Javor a Juliana a Dolina.

 

Ilja Zeljenka však úspešne spolupracoval aj s ďalšími významnými filmovými režisérmi. Za 17 rokov zložil hudbu vari k stovke filmov, no prišiel rok 1973 a ocitol sa na čiernej listine. V tom neľahkom čase sa sústredil na tvorbu pre folklórne telesá a zaujala ho celková neoromantická orientácia európskeho hudobného umenia.

 

Ilja Zeljenka sa zaradil medzi priekopníkov elektroakustickej hudby u nás. Neváhal ju zakomponovať aj do filmov Slnko v sieti (https://www.youtube.com/watch?v=PCGjHnj9phk) alebo Každý týždeň sedem dní. Pritom nebolo problémom preniesť jeho skladby na koncertné pódium. Príkladom môžu byť hudobné sprievody k filmom dokumentujúcim slovenské výtvarníctvo. Jeho celoživotné dielo, ktoré patrí do klenotnice slovenskej hudobnej kultúry, ocenili v roku 2004 Krištáľovým krídlom. Zomrel pred 10 rokmi, 13. júla 2007.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 337113x
Priemerná čítanosť článkov: 2697x

Autor blogu

Kategórie