Založ si blog

Čo dokážu ľudia obetovať pre slávu?

Pred 235 rokmi, 15. júla 1782, zomrel v Bologni jeden z najslávnejších spevákov 18. storočia Farinelli. Že vám to meno nič nehovorí? Doteraz ani mne. Zaujalo ma, ako sa k svojej sláve dopracoval, či skôr čo pre ňu obetoval.

 

Carlo Broschi, ako znelo občianske meno operného speváka Farinelliho, sa narodil 24. januára 1705 v talianskej Apúlii. Starší brat Riccardo sa stal diplomatom i hudobným skladateľom. Aj malého Carla zaujímala hudba a vynikal v speve. To sa mu stalo osudným. V tom čase ženy ešte nemali prístup na scénu. Nahrádzali ich muži, ktorí – aby spievali ako ženy – sa už v detstve podrobili kastrácii. A to sa prihodilo aj asi sedemročnému Carlovi.

 

Sotva to mohlo byť jeho rozhodnutie, však bol ešte dieťaťom. A určite nebol jediným, ktorého takto obrali o ľudskú dôstojnosť a nie každý naplnil sen rodičov o „zázračnom dieťati“. Kastrácia zabránila mutácii, no zároveň chlapcovi zostal veľký hlasový rozsah. Celé desaťročie sa zdokonaľoval u kvalitného hudobného pedagóga Nicola Porporu a ako 15-ročný sa prvýkrát objavil na javisku v opere, ktorú zložil jeho učiteľ. „Il ragazzo“ – chlapček – ako ho prezývali nadšení diváci, zažiaril a otvorila sa mu cesta na najvýznamnejšie európske operné scény. V Londýne si ho kráľovský dvor podržal celé tri roky. Podstatne viac – až 25 rokov – pobudol v Madride, z toho celé desaťročie spieval kráľovi Filipovi V., údajne aby mu pomohol vyliečiť sa z melanchólie. Asi sa mu to podarilo, lebo kráľ ho vymenoval za ministra, pravda, bez toho, že by mu určil rezort a bez akýchkoľvek právomocí. Nový kráľ Ferdinand VI. bol skromnejší: urobil z Farinellu len riaditeľom divadiel v Madride a v Aranjueze a pasoval ho na rytiera. V roku 1759, po nástupe Karola III., sa vrátil do Talianska a zvyšok života prežil v spoločnosti svojho priateľa Pietra Metastasia v meste Bologna, kde sa 15. júla 1782 zavŕšila jeho životná púť.

 

Bol slávny. O sopranistovi Farinellim sa šírili priam legendy: vynikal farbou hlasu, zvládol rozsah tri a pol oktávy a na jedno nadýchnutie vraj dokázal vydať zo seba 150 tónov, alebo udržať jeden tón viac ako minútu. Ale stálo to za takú obeť? Kastráciu nádejných spevákov zakázali v Taliansku až v roku 1870.

 

Farinelliho život sa pokúsil priblížiť režisér Gerard Corbiau vo filme, v ktorom znela hudba Farinelliho súčasníkov. Kde však vziať nevykastrovaného speváka, ktorý by zaspieval jeho party? Technika však pokročila. Režisér angažoval kontratenora D. L. Ragina a sopranistku Ewu Mallas-Godlewskú a o zjednotenie farby hlasu sa postaral počítač.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338480x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Kategórie