Založ si blog

Šíriteľ Štúrovho odkazu

Ján Mieroslav Pinka. * 28. júla 1929, Rimavská Sobota  – † 21. júla 2007, Zvolen. Dnes je teda tomu práve 10 rokov, čo nás opustil tento významný kultúrny pracovník druhej polovici minulého storočia. Významný nielen pre Zvolen.

 

Po štúdiách na Učiteľskej akadémii v Banskej Bystrici učil na strednej škole a bol inšpektorom Oblastnej správy Povereníctva pracovných síl. Od roku 1956 bol redaktorom v Smere a Smene v Banskej Bystrici, neskôr viedol študijno-pedagogické oddelenie Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene.

 

Jeho prvé verše určené najmladším čitateľom sa objavili vo Včielke a v iných súdobých periodikách. Od básní prešiel k tvorbe bábkových hier (Ako sa Anička naučila jesť halušky, Sirota Janko, Nezbedníci, Našli vtáčiu pieseň, Prečo bola Micka smutná a dramatizácie Kukučínových poviedok Keď báčik z Chochoľova umrie a Rysavá jalovica) a pre rozhlas napísal rozprávku Čarovný hrnček.

 

Predovšetkým sa však Ján Mieroslav Pinka prejavil ako agilný organizátor kultúrneho života vo Zvolene. Založil prvé slovenské mládežnícke Divadlo poézie s celoročným dramaturgickým plánom, v ktorých sa mnohí adepti divadelného umenia naučili základy javiskovej reči. V roku 1964 založil prehliadku Štúrov Zvolen, ktorá pretrvala do dnešných čias, a bol aj pri zrode turistického výstupu na Pustý hrad, ktorý sa zo skromnej vychádzky zmenil na významné spoločensko-turistické podujatie.

 

Osobne som sa stretol s pánom Jánom Mieroslavom Pinkom prvýkrát začiatkom 90. rokov, keď mi lektoroval vlastivedno-turistického sprievodcu Zvolen. V mojej knižnici nechýba dvojdielna publikácia Pod Poľanou a v Honte. J. M. Pinka v spolupráci s renomovaným historikom Pavlom Kukom v nej približujú históriu obcí starého Zvolenského okresu, oživujúc fakty povesťami. Škoda, že tento výrazný vydavateľský počin má chybičky krásy. Otázne je, či im autori mohli alebo nemohli zabrániť. Chybu vidím predovšetkým vo vydavateľovi, ktorý odflákal korektúru (priveľa preklepov) a azda v snahe ušetriť (a zarobiť) zvolil najlacnejšie knihárske spracovanie. Dvakrát – trikrát knihu otvoríte a máte z nej „šalát“.

 

Napriek tomu túto dvojdielnu publikáciu vnímam ako významný počin, ktorý mal pritiahnuť ľudí – a najmä mladých ľudí – k vlastivednému poznávaniu rodného kraja, rodného mesta alebo obce. Keď v závere primátorovania pána Maňku audit rozhodol, že odbor pri Mestskom úrade je neefektívny, obeťou sa stali aj haldy kníh, medzi nimi aj Pod Poľanou a v Honte. Asi nebudem ďaleko od pravdy, že skončili v zbere starého papiera namiesto toho, aby ich rozdali školám a iným inštitúciám, ľuďom, ktorí by ich mali radi vo svojej knižnici.

 

V roku 1996 vtedajšia slovenská vláda poverila Jána Mieroslava Pinku, aby v zmysle jazykového zákona dohliadal na praktické dodržiavanie pravidiel slovenského jazyka vo zvolenskom regióne, predovšetkým v miestnych periodikách a iných tlačovinách.

 

Je potešiteľné, že Ján Mieroslav Pinka našiel zdatných pokračovateľov svojho diela v synovi a vnukovi.

 

Dovolil som si túto spomienku napísať z úcty k človeku, ktorý zanechal vo Zvolene viditeľnú stopu. Žiaľ, ako je tomu v našom meste zvykom, vedenie mesta napriek tomu, že má na to platených ľudí, nemá záujem – až na občasné výnimky – pripomenúť si osobnosti, ktoré sa tu narodili, alebo ktoré tu žili a tvorili.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 336442x
Priemerná čítanosť článkov: 2692x

Autor blogu

Kategórie