Založ si blog

„Toto je to pravé miesto! “

Slová v titulku (v angličtine „This is the right place“) údajne vyriekol 24. júla 1847 Brigham Young, keď doviedol prívržencov novej viery do hĺbok Rocky Mountains. Položil tak základ mesta, ktoré dnes poznáme ako Salt Lake City, centrum amerického štátu Utah.

 

Brigham Young pochádza z Vermontu, detstvo prežil na farme v štáte New York, kde sa musel predčasne, v 14. rokoch, rozlúčiť s matkou, ktorá zomrela na tuberkulózu. Vyučil sa tesárskemu remeslu a ako 23-ročný sa oženil s Miriam Worksovou, no po ôsmich rokoch ovdovel. To už bol členom Cirkvi Ježiša Krista Svätých posledných dní – mormonov a dal sa na misionársku dráhu. Znova sa oženil, a to nie iba raz. V praxi začal presadzovať mormonské učenie o mnohoženstve. Údajne mal 54 žien a s nimi viac ako 50 detí.

 

Príchod mormonov

 

V roku 1844 zavraždili zakladateľa tejto cirkvi Josepha Smitha a do čela sa dostal práve Young. Jeho hlavnou úlohou bolo vyviesť svojich prívržencov z miest, kde boli prenasledovaní. Po tisíckach kilometrov dorazili v lete 1847 k Soľnému jazeru. Young to označil za pravé miesto, kde sa môžu usadiť. Dali sa do práce, no hneď ďalší rok sa na ťažko obrobené polia spustili mračná kobyliek. Mormoni boli donútení k pôstu a záchranou im boli údajne kŕdle čajok, ktoré sa zlietli a požierali kobylky. Mormoni uverili, že to bol výsledok ich vrúcnych modlitieb.

 

Mormoni vyhlásili v roku 1848 samostatný štát Deseret, s čím nesúhlasil americký prezident James Buchanan a vyslal proti nim armádu. Young videl, že nemá šancu vyhrať so zbraňami, no využil svoj diplomatický talent. Ponúkol služby svojho spoločenstva pri výstavbe a ochrane transkontinentálnej železnice v roku 1869, rozvinul obchod, na ktorom sa podieľala aj ťažba rúd v okolí, a v roku 1875 založil akadémiu, ktorá prerástla na univerzitu. O dva roky neskôr, 29. augusta 1877, zomrel ako 76-ročný po zápale slepého čreva. Vlastný štát sa mu síce nepodarilo založiť, ale mesto Salt Lake City sa stalo metropolou štátu Utah, ktorého plán narysovali na mapu vo Washingtone.

 

Učenie Brighama Younga sa stretlo a stretáva s kontroverznými reakciami. Jeho názor, že prvý človek – Adam – bol pôvodne bohom, ktorý sa dostal na Zem z inej planéty, dnešné mormonské hnutie neuznáva. Dlhšie pretrvalo aj Youngovo hlásanie pomsty za smrť Josepha Smitha, z ktorej mormoni obviňovali celý americký národ. V roku 1890 sa oficiálne vzdali polygamie.

 

Zdravý život bez stresu

 

Salt Lake City má teda 170 rokov a dodnes v ňom žijú potomkovia zakladateľov, riadiaci sa mormonským učením, ktoré tu má svoje centrum. Samozrejme, prisťahovalci z východu neprišli do ľudoprázdnej krajiny. Už pred nimi tu kočovali indiánske kmene Šošonov, Utov a Paiutov, ktorí dnes tvoria len 1,2 % obyvateľov mesta. A pred mormonmi preniklo do tohto kraja niekoľko bádateľov, zálesákov a vojenských skupín.

 

Počet dnešných obyvateľov Salt Lake City sa udáva na necelých 200 tisíc, ale v mestskej aglomerácii, pri dĺžke až 190 km zahŕňajúcej aj mesto Ogden, žijú viac ako dva milióny ľudí a prognózy hovoria, že do roku 2040 sa ich počet môže zdvojnásobiť. Naznačuje to priemerný vek súčasných obyvateľov (30 rokov), vysoké zastúpenie mladých do 18 rokov (takmer štvrtina) a vo veku 25 – 44 rokov (tretina) a len 11 % obyvateľov starších ako 64 rokov. Zhruba tri štvrtiny tvoria bieli Američania. V posledných rokoch zaznamenali zvýšený počet prisťahovalcov z oceánskych ostrovov (najmä zo Samoy a Tongy), z Mjanmarska, Sri Lanky a Nepálu a v čase občianskej vojny v Juhoslávii sa v Salt Lake City usadilo okolo 8 000 Bosniakov. Nezvyčajne vysoké je percento ľudí, ktorí sa otvorene hlásia k homo- alebo bisexualite (v aglomerácii 3,7 %, v metropole až 7,6 %). CNN v roku 2014 uviedla, že obyvatelia Salt Lake City sú zo všetkých amerických miest najmenej vystavení stresu a podľa iných zdrojov je aj najzdravším.

 

Olympijské mesto

 

Salt Lake City sa nachádza v kotline Veľkého Slaného jazera v údolí rieky Jordan v nadmorskej výške okolo 1 300 m (najvyššie miesto Grandview Peak dosahuje 2 868 m) a od jazera ho delí pás močiarov s cennou flórou a faunov. Odtiaľ niekoľkokrát do roka vejú smerom k mestu nepríjemné vetry s arómou pokazených vajec. Obyvatelia si na ne už dávno zvykli, pre návštevníkov to môže byť na istý čas nepríjemné prekvapenie, ale nezostáva nič iné, len sa zmieriť s týmto prírodným fenoménom.

 

Nad mestom sa zdvíhajú hory Wasatch, s dominantným dvojštítom Twin Peaks (3 454 m), ktoré sú v teplejšej časti roka cieľom turistických putovaní, v zime sú využívané rušné lyžiarske centrá Park City a Deer Valley, vďaka ktorým mohlo Salt Lake City v roku 2002 hostiť športovcov celého sveta na zimných olympijských hrách. Priniesli výrazný rozvoj infraštruktúry, bankovníctva i turistického ruchu. Ale zaradili sa aj medzi hry poznačené korupčnými a dopingovými aférami.

 

Slovensko na Salt Lake City 2002 nemá dobré spomienky. Naša výprava sa vrátila bez medaily, keď najlepšie, 5. miesto vybojovala štafeta biatlonistiek na 4×7,5 km. Verili si najmä hokejisti, ktorí však doplatili na systém, keď museli bojovať o postup do hlavného turnaja. Prehra v prvom zápase s Nemeckom 0:3 a remíza 6:6 s Lotyšskom znamenali, že profesionáli z NHL, ktorí postupne prilietali do Salt Lake City, už nemali šancu zasiahnuť do bojov o medaily. Prehra s Rakúskom 2:3 len podčiarkla sklamanie z vystúpenia slovenských hokejistov, ktorý nakoniec obsadili predposledné, 13. miesto po víťazstve nad Francúzskom 7:1. Fanúšikom sa však odvďačili o tri mesiace neskôr, keď sa prvý a zatiaľ posledný raz stali v Göteborgu majstrami sveta.

 

Zo zaujímavostí mesta

 

24. júl je v meste Salt Lake City i celom Utahu Dňom osadníkov – Pioneer Day, ktorý je sprevádzaný slávnostnými prehliadkami. Ale mesto žije po celý rok bohatým kultúrnym a športovým životom. Najviac fanúšikov má basketbalový tím Utah Jazz. Hala Vivint Smart Home Arena, v ktorom hrá, má kapacitu 19 911 divákov. Ale do pozornosti sa dostáva aj futbal. Dres miestneho futbalového tímu Real, ktorý hrá najvyššiu americkú súťaž, v súčasnosti oblieka aj slovenský reprezentant Albert Rusnák. Klub založili len v roku 2004 a už o päť rokov neskôr získal majstrovský titul. Na jeho zápasy chodí viac ako 20 000 fanúšikov.

 

V centre mesta na Temple Square sa nachádza kostol a ďalšie stavby vybudované prvými osadníkmi v druhej polovici 19. stor., i obrovský komplex LDS Conference Centre (Konferenčné centrum Svätých posledného dňa), na vŕšku Capitol je budova kongresu štátu Utah a zvláštnym pamätníkom je This Is The Place Heritage Park, pripomínajúci prvé kroky mormonských osadníkov na tomto území. K návšteve pozývajú početné múzeá, galérie, profesionálne i amatérske divadlá, festivaly, pričom niektoré sú slávnosťou jednotlivých národov, pre ktorých sa stalo Salt Lake City novým domovom.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338337x
Priemerná čítanosť článkov: 2707x

Autor blogu

Kategórie