Založ si blog

Prvá učebnica esperanta

Dnes je tomu 130 rokov, čo očný lekár a jazykovedec Ľudovít Lazar Zamenhof vydal prvú učebnicu esperanta. Naplnila sa tak jeho celoživotná snaha dať ľudstvu jednoduchý dorozumievací prostriedok, ktorý si za 13 desaťročí získal milióny priaznivcov v mnohých krajinách všetkých kontinentov.

 

Zamenhof vyrastal v meste Białystok, kde sa miešala poľština s ruštinou, nemčinou a hebrejčinou. Práve tento malý jazykový babylon ho priviedol k záujmu o filológiu, no napokon vyštudoval na univerzite v Moskve a Varšave medicínu so špecializáciou na očné lekárstvo a jazyky sa stali len jeho koníčkom. Ale zrejme veľmi dôležitým, lebo údajne ich ovládal až dvanásť.

 

Vlastný umelý jazyk vytvoril už ako vysokoškolský študent. Po štúdiách sa k myšlienke vrátil a spracoval ju do gramaticky jednoduchého jazyka. Jeho prvá učebnica vyšla v ruštine pred 130 rokmi, 26. júla 1887. Autor sa pod ňu podpísal ako D-ro Esperanto (Dr. Dúfajúci).

 

Jeho pseudonym sa ujal ako pomenovanie novej umelej reči, ktorá si získala popularitu. Tá vyústila do vzniku esperantského hnutia, ktorého ciele obsahuje deklarácia prijatá na 1. univerzálnom esperantskom kongrese vo francúzskom kúpeľnom stredisku Boulogne-sur-Mer v auguste 1905. Zúčastnilo sa ho okolo 800 esperantistov z asi 20 krajín. Na 8. kongrese v Krakove sa Zamenhof vzdal svojho vedúceho postavenia v hnutí. Videl, že jeho jazyk zapustil korene a že teda už svoju úlohu splnil a chcel sa naplno venovať ďalšej myšlienke, tzv. homaranizmu alebo hilelizmu, v ktorej hľadal porozumenie medzi rôznymi, často protichodnými svetonázormi. Zomrel však uprostred činorodej práce vo Varšave ako 57-ročný 14. apríla 1917.

 

Esperanto, hoci sa ujalo v mnohých oblastiach, prekladovú i pôvodnú literatúru nevynímajúc, si vo svete nevydobylo také postavenie, aby sme ho mohli pokladať za jazyk vskutku nadnárodný. Navrch má v dnešnom čase angličtina a aj niektoré ďalšie národné jazyky, takú čínštinu nevynímajúc, si zvyknú pridávať epiteton „svetový“. Ale bolo by nezmyslom, aby sme tým ľuďom, ktorí si esperanto osvojili, zazlievali ich snahu dorozumieť sa jedným spoločným jazykom s ľuďmi rôznych národov a štátov. Jednoduchá gramatika, výslovnosť v duchu toho nášho „píš ako počuješ“ a slovná zásoba, v ktorej sa vo veľkej miere vyskytujú slová, čo sa rôznym spôsobom dostali z iných jazykov aj do našej materinskej reči, uľahčujú komunikáciu, samozrejme, pokiaľ aj ten druhý pozná aspoň základy esperanta.

 

Za mojich mladých liet som využíval esperanto na naozaj pestrú korešpondenciu. Doteraz mám v šuplíku odložené listy a pohľadnice od esperantistov doslova z celého sveta: od krajín bývalého socialistického tábora (Sovietsky zväz nevynímajúc) cez európske štáty až po Kanadu, USA, Japonsko, Čínu, ale i také pre nás exotické krajiny, ako je napríklad Brazília, Peru, Nový Zéland, Malajzia, Angola, Sudán… Esperanto som využil na mojich turistických cestách vo viacerých európskych štátoch a zúčastnil som sa mnohých podujatí čisto esperantského alebo esperantsko-turistického zamerania (napr. Týždeň v Slovenskom raji). Po zmene politických pomerov som však musel moje kontakty obmedziť. Hranice síce boli otvorené, ale poštovné vzrástlo na pre mňa neúnosnú mieru. V súčasnosti vďaka internetu a sociálnym sieťam však moje kontakty opäť ožili.

 

Esperantisti sú združení v národných spolkoch a vo svetovej organizácii Universala esperanta asocio so sídlom v holandskom Rotterdame. Oficiálnym tlačovým orgánom je mesačník Esperanto. Esperantisti z celého sveta sa každé leto stretávajú na kongresoch. Vlaňajší 101. ročník hostilo Slovensko, konkrétne Nitra. Záujem je aj o turistické stretnutia a jazykové kurzy, vrátane letných škôl, počas ktorých špecializovaní lektori dokážu priamou metódou za niekoľko dní naučiť základy esperanta záujemcov z rôznych národov.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338242x
Priemerná čítanosť článkov: 2706x

Autor blogu

Kategórie