Založ si blog

28. október. Štátny sviatok alebo pamätný deň?

Stane sa deň vzniku Československej republiky v roku 1918 štátnym sviatkom? Podľa návrhu štvorice poslancov by mal nahradiť 1. september – Deň ústavy.

 

Štyria opoziční poslanci NR SR pripravili návrh, aby parlament 28. október, teda Deň vzniku Československej republiky v roku 1918, uznal za štátny sviatok. „Ide o jeden z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska,“ argumentuje poslanec Ondrej Dostál. V tom mu nemožno nedať za pravdu. Návrh predpokladá, že by sa počet štátnych sviatkov u nás nezvýšil, ale že 1. september, Deň Ústavy Slovenskej republiky, by sa zmenil zo štátneho sviatku na pamätný deň. „Tento deň totiž pripomína prijatie Ústavy SR v roku 1992, ktoré priamo súvisí so vznikom samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Na túto udalosť sa však už viaže ďalší štátny sviatok, a to prvý január, teda Deň vzniku Slovenskej republiky,“ mieni O. Dostál.

 

Nie je to prvý pokus presadiť v parlamente, aby sa 28. október stal štátnym sviatkom, no doteraz sa nestretol s úspechom. Na budúci rok však bude 100. výročie zrodu Československej republiky, aj preto ten nový pokus.

 

28. október je doteraz Pamätným dňom. Rovnako je ním aj nasledujúci 29. október. Ten je spomienkou na Ľudovíta Štúra, ktorý sa podľa starších údajov narodil 29. októbra 1815. Dvojsté výročie jeho narodenia sme si však pred dvoma rokmi pripomínali 28. októbra. Objavili sa totiž nové tvrdenia, že táto významná osobnosť našej histórie uzrela svetlo sveta v Uhrovci už večer 28. októbra 1815. Napriek celoštátnym spomienkam a oslavám, na ktorých sa zúčastnili najvyšší predstavitelia štátu a vari aj všetci poslanci, nikomu z nich nenapadlo navrhnúť, aby – ak je nové tvrdenie vierohodné – sa teda posunul aj Štúrov pamätný deň v kalendári. Tým by síce vznikla situácia, že by sa v jednom dni stretli dve spomienky, ale keďže ide len o pamätný deň, ktorý nič neznamená z pracovno-právneho hľadiska, nič by sa tým nestalo, akurát by sa zjednotil názor na skutočný dátum narodenia Ľudovíta Štúra. Však v našom kalendári je do jedného štátneho sviatku spojený Nový rok so spomienkou na vznik Slovenskej republiky a aj Veľkonočná nedeľa by bola tak či onak sviatočným dňom.

 

V súčasnom slovenskom kalendári máme 16 štátnych sviatkov (ak rátame aj Veľkonočnú nedeľu), z nich je 10 cirkevných. Na porovnanie je ich (vrátane Veľkonočnej nedele) v Rakúsku 14, v Českej republike 13, v Poľsku a na Ukrajine majú po 12 a v Maďarsku len 10 štátnych sviatkov. (Údaje som si vygooglil.)  Zaujímavé, že Štedrý deň je v rámci EÚ štátnym sviatkom len u nás, v Česku, Bulharsku, Dánsku a v pobaltských republikách. Ale v praxi tak ako v minulosti aj dnes je tento deň podobne ako Silvester pracovne voľnejší.

 

Pomerne vysoký počet cirkevných sviatkov môže naznačovať, že Slovensko je kresťanskou krajinou. Je tomu naozaj tak? Pozorujúc svoje okolie vidím predovšetkým to, že mnohí z tých, ktorých som poznal ako tvrdých komunistov, si teraz idú zodrať kolená v kostole. Môžem to ilustrovať na príklade nemenovaného starostu v nemenovanej obci Detvianskeho okresu, ktorý nás požiadal, aby sme mu nafotili a knižne spracovali sakrálne pamiatky v jeho dedine. V rozhovore sa nezabudol pochváliť, že má za sebou štúdium na politickej škole v Kyjeve, ale že teraz je iná doba a tak v jednej kaplnke – zatiaľ čo sme si ju my fotili – padol na kolená a „vrúcne“ sa modlil. To, že nám „zabudol“ za robotu zaplatiť, je komunistické alebo kresťanské?

 

Samozrejme, obyčajný človek sa každému sviatočnému dňu poteší. Ale pri jeho výbere by sa malo pristupovať citlivo a za štátny sviatok určiť taký deň, s ktorým sa stotožňuje väčšina obyvateľstva, ktorý ma nezmazateľný význam v histórii celého národa.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338381x
Priemerná čítanosť článkov: 2707x

Autor blogu

Kategórie