Založ si blog

Zo siroty hviezda, ktorá rýchlo zhasla

Marilyn Monroe. Meno, ktoré je známe nielen filmovým pamätníkom. Okolo jej úmrtia pred 55 rokmi kolujú stále najrôznejšie legendy. Nečudo, bola filmovou hviezdou prvej jasnosti a mala len 36 rokov.

 

Narodila sa ako nemanželské dieťa 1. júna 1926 v Los Angeles a jej občianske meno bolo Norma Jeane Mortensonová. Celý život neverila, že jej otcom bol pekár Edward Mortenson, ktorý zomrel, keď mala tri roky. Keď sa o päť rokov neskôr za jej mamou definitívne zavreli dvere psychiatrickej liečebne, zostala sirotou. Aby sa dostala zo sirotinca, musela sa v tínedžerskom veku vydať za bývalého suseda. Ten krátko po svadbe dal prednosť službe v armáde, Norma zostala opäť sama, vtedy sa prvýkrát predávkovala liekmi a rozviedla sa.

 

Cez vojnu pracovala v leteckej továrni, kde si ju všimol fotograf David Conover a otvoril jej dvere do šoubiznisu. Po nafotení šteklivých fotiek Tomom Kellym už ako Marilyn Monroe dostala od spoločnosti 20th Century Fox zmluvu s týždenným zárobkom 125 dolárov týždenne. Mala natočiť päť filmov, no už z prvého boli šoty s ňou vystrihnuté. O 11 rokov neskôr len za film Niekto to rád horúce pribudli na jej konto štyri milióny. Stala sa sexsymbolom 50. rokov, no jej posledný film Niečo musí povoliť bol pre štúdio katastrofou a Marilyn Monroe bola znova bez práce. Po výmene režiséra jej ponúkli novú zmluvu, no na tú už nestihla zareagovať. Zomrela v noci zo 4. na 5. augusta 1962.

 

Natáčanie s ňou nebolo ľahké a mnohí režiséri sa ho doslova báli. Bola nedochvíľna, často sa u nej objavili depresívne stavy, musela sa liečiť, čo neskutočne zvyšovalo náklady na výrobu filmov. Napriek tomu jej filmografiu tvoria tri desiatky snímok, čo sú v priemere dva filmy ročne.

 

Po treťom rozvode sa v posteli Marilyn Monroe vystriedalo veľa partnerov. Medzi nimi sa spomínajú aj tí najprominentnejší: americký prezident John F. Kennedy a jeho brat Robert. Hoci oficiálne jej smrť spôsobilo predávkovanie barbiturátmi, objavili sa a objavujú články a knihy, ktorých autori vylučujú samovraždu a za smrťou blonďavej herečky vidia vraždu. Niektorí idú ešte ďalej a vraždu spájajú práve s Kennedyovcami. Knihu so šokujúcimi informáciami napísali aj funebráci, ktorí sa postarali o herečkin pohreb.

 

Marilyn Monroe je názorným príkladom toho, ako sa z Popolušky môže stať kráľovná, ale zároveň aj toho, ako dokáže sláva prerásť cez hlavu a pre toho, kto ju nezvládne, nie je šťastím, ale tragédiou.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338882x
Priemerná čítanosť článkov: 2711x

Autor blogu

Kategórie