Založ si blog

Modrý vták – symbol šťastia

Belgický básnik a dramatik Maurice Maeterlinck nemal ešte ani päťdesiat rokov, keď mu udelili Nobelovu cenu za literatúru. Jeho najznámejším dielom je divadelná hra Modrý vták.

 

Maurice Polydore-Marie-Bernard Maeterlinck, ako znie celé meno tohto u nás málo známeho literáta, sa narodil 29. augusta 1862 vo flámskom meste Gent, kde vyštudoval právo. Advokátska prax ho však nenapĺňala a v roku 1895 sa rozhodol presťahovať do Paríža. To mal už za sebou prvú zbierku básní Skleníky i rozprávkovú hru Princezná Maleina. Tieto jeho literárne prvotiny vychádzajú z vlastného pocitu osamelosti. Nesnaží sa v nich o dôsledné vykreslenie charakterov či konfliktov, ale sála z nich temnota až hrôza, bezmocnosť človeka bojovať s nešťastnou láskou a so smrťou. Zaradil sa nimi medzi významných predstaviteľov symbolizmu.

 

Podobný charakter majú aj jeho drámy. Po niektorých siahli hudobní skladatelia. Konkrétne podľa drámy Pelleas a Melisada Claude Debussy skomponoval svoju jedinú rovnomennú operu, Paul Dukas dal opernú podobu Maeterlinckovej hre Ariana a Modrofúz a grécko-americký skladateľ Dimitris Mitropoulos si vybral ako libreto drámu Sestra Beatrice.

 

Najznámejšou Maeterlinckovou divadelnou hrou je Modrý vták, príbeh dvoch detí, ktoré putujú krivolakými cestami za modrým vtákom symbolizujúcim šťastie, cestami plnými dobrodružstiev a rozprávkových príbehov s veľkým posolstvom a poznaním, že šťastie je vlastne v každom z nás, len ho musíme vedieť rozpoznať a rozdávať.

 

V roku 1976 bol Modrý vták sfilmovaný; stal sa prvým filmom, ktorý bol spoločným dielom amerických a sovietskych filmových tvorcov. Pod vedením režiséra Georgea Cukora sa postavili pred kameru mnohí skvelí herci, ako Elizabeth Taylorová alebo Jane Fondová.

 

Okrem drám a básní písal Maurice Maeterlinck eseje, v ktorých sa snažil pochopiť a riešiť absurdity sveta. V knihe Pochovaný chrám filozoficky zdôvodnil svoje vegetariánstvo, ku ktorému sa po celý život hlásil. V niektorých svojich spisoch sa kriticky vyslovil aj proti katolíckej cirkvi, nečudo, že v roku 1914 sa ocitli na Indexe zakázaných kníh. Cirkev pristúpila k takémuto kroku napriek tomu, že tri roky predtým sa stal laureátom Nobelovej ceny za literatúru „… za mnohostrannú literárnu činnosť a najmä za dramatické práce, ktoré sa vyznačujú bohatou fantáziou a poetickým idealizmom a ktoré občas v závoji rozprávkovej podoby odhaľujú hlbokú inšpiráciu a tajomne oslovujú ľudský cit a imagináciu,“ píše sa v zdôvodnení Švédskej akadémie.

 

V roku 1926 si Maurice Maeterlinck pošramotil svoju povesť, keď sa ukázalo, že jeho Život termitov je plagiátom knihy juhoafrického prírodovedca a spisovateľa Eugena Maraisa Duša bielych mravcov.

 

V roku 1930 sa usadil na Azúrovom pobreží v meste Nice. O dva roky neskôr mu belgický kráľ Albert I. udelil grófsky titul. Pred obsadením Francúzska hitlerovcami odišiel do USA. Starnúci básnik sa po skončení vojnového besnenia vrátil do svojej vily v Nice, kde 6. mája 1949 podľahol srdcovému infarktu.

 

Hru Mauricea Maeterlincka Modrý vták zaradilo do svojho repertoáru na najbližšiu sezónu Divadlo Ján Palárika v Trnave. Premiéra je naplánovaná na predvianočný čas, na 17. decembra 2017.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338494x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Kategórie