Založ si blog

V archívoch hľadal historickú pravdu

Pred 5 rokmi, 4. januára 2013, zomrel v Beluši historik a archivár Jozef Kočiš. Na základe písomných podkladov priblížil odbornej i laickej verejnosti mnohé fakty a osobnosti od 16. do 20. stor.

 

Jeho rodiskom bolo Hurbanovo, kde uzrel svetlo sveta 23. januára 1928. Po štúdiách filozofie, histórie a archívnictva na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave krátko pracoval v Slovenskom ústrednom archíve. V roku 1955 ho poverili riadením novozriadeného pracoviska Štátneho archívu v Bytčianskom kaštieli, v ktorom pôsobil až do odchodu do dôchodku v roku 1990.

 

Usporadúvanie a bádanie v archívoch v mnohom pripomína prácu detektíva. Jozef Kočiš jej venoval všetku svoju energiu. Nazbierané poznatky si nenechával pre seba, ale ich ponúkol odbornej i laickej verejnosti v časopisoch i publikáciách. Spracoval a priblížil vzácne dokumenty rodiny Thurzovcov i Oravskej župy. Natrafil pritom aj na autentické dokumenty, ktoré súviseli s prípadom krutej Alžbety Báthoryovej, ktorej zločiny súdil palatín Thurzo. V publikácii Alžbeta Báthoryová a jej obete pravdivo zobrazil, čo sa dialo na Čachtickom hrade. Svoje poznatky odovzdal aj japonským filmárom, ktorí prejavili záujem natočiť dokumentárny film o tejto krvilačnej grófke. Rovnako precízne postupoval aj pri opise osudov Juraja Jánošíka. Jeho rozsahom neveľká, ale obsahovo bohatá publikácia Neznámy Jánošík, ktorá vyšla v roku 1986, patrí dodnes medzi najcennejšie knihy v mojej pomerne bohatej knižnici.

 

V roku 1978 oslavovala Bytča 600. výročia získania mestských privilégií. Pri tejto príležitosti Jozef Kočiš pripravil monografiu Bytčiansky zámok, ktorá patrí medzi najkvalitnejšie diela tohto druhu u nás. V samostatnej knihe priblížil históriu hradov stredného Považia od Čachtíc po Strečno a po odchode do dôchodku sa zameral na spracovanie osudov milosrdnej šľachtičnej Žofie Bošňákovej a na prípravu monografie Beluše, obce, ktorá bola jeho domovom.

 

Jozef Kočiš bol vzorom a praktickým príkladom pre novú generáciu slovenských archivárov. Jeho práca bola v roku 2004 po zásluhe ocenená Pribinovým krížom III. stupňa za kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338720x
Priemerná čítanosť článkov: 2710x

Autor blogu

Kategórie