Založ si blog

Majster driblingu

Manuel Francisco dos Santos. Také bolo meno brazílskeho futbalistu, ktorého si športoví fanúšikovia zapamätali pod prezývkou Garrincha.

Prezývku dostal po drobnom vtáčikovi, príbuznom jedného z našich najmenších operencov – orieškovi (Troglodytes musculus). Postavou nevynikal a trápila ho pravá noha, ktorú mal o osem centimetrov kratšiu ako ľavú. Tento na prvý pohľad nedostatok dokázal dokonale využiť a skvelým, priam kúzelníckym driblingom naháňal strach súperovým obrancom.

Narodil sa 28. októbra 1933 v chudobnej rodine. Na profesionálnu scénu sa dostal ako 20-ročný a v roku 1958 bol v brazílskom tíme, ktorý na majstrovstvách sveta vo Švédsku vybojoval zlaté medaily. O štyri roky neskôr si triumf zopakoval, keď Brazília vo finále porazila skvelý československý tím. V reprezentačnom drese sa Garrincha objavil v 50 zápasoch, strelil 12 gólov a ak sa na ihrisku objavil s legendárnym Pelém, Brazília nepoznala, čo je to prehra.

Garrincha si dokázal urobiť zo súperových obrancov štatistov. Bol povestný svojimi jasličkami, ale aj úctou k súperovi. Do histórie sa zapísal ako prvý futbalista, ktorý vo chvíli, keď videl, že súperov hráč je zranený, odkopol loptu do autu, jav, ktorý sa stal bežnou súčasťou férovej hry futbalistov.

V čase Garrinchu sa európske kluby nebili o brazílskych a juhoamerických hráčov. Väčšina jeho kariéry sa tak spája s brazílskym klubom Botafogo de Futbol e Regatas. Jeho dres obliekol 581-krát a na svojom konte mal 232 gólov. V roku 1966 sa rozhodol pre prestup do SC Corinthias Paulista, neskôr to skúšal – viac-menej na pobavenie fanúšikov – vo Flamengu, Olariu a v kolumbijskom meste Barranquilla. Vážne zranenie však malo vplyv na jeho formu a keď na majstrovstvách sveta v roku 1966 Brazília prehrala s Maďarskom (bola to jeho prvá a posledná prehra v drese „kanárikov“), rozhodol sa ukončiť bohatú reprezentačnú kariéru. Na klubovej úrovni pôsobil do svojej štyridsiatky.

Garrincha bol známy nielen ako vynikajúci futbalista, ale aj svojím búrlivým životom. Splodil až 14 potomkov a celebritou sa stal najmä po sobáši so speváčkou samby Elzou Soaresovou. Garrincha sa nevyhýbal alkoholickým seansám, práve naopak. Údajne mal k tomu dedičné indispozície. Faktom je, že keď pred 35 rokmi, 20. januára 1983, zomrel, príčinou bola cirhóza pečene ako výsledok nadmerného pitia alkoholických nápojov.

Patrím k tým športovým fanúšikom, ktorí mohli Garrinchu sledovať v televíznych prenosoch z významných futbalových podujatí, a môžem potvrdiť, že aj v mojich očiach patril svojím driblingom medzi futbalových čarodejníkov. V roku 1999 na základe ankety FIFA sa stal Garrincha siedmym najlepším futbalistom planéty a päť rokov predtým ho tá istá organizácia zaradila do najlepšej jedenástky všetkých čias.

Ukážky futbalového majstrovstva Garrinchu napr.:

https://www.youtube.com/watch?v=JeYyx87NWrU

https://www.youtube.com/watch?v=_OlVT18hG6c

https://www.youtube.com/watch?v=lnSRxX_XDxc

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 336435x
Priemerná čítanosť článkov: 2691x

Autor blogu

Kategórie