Založ si blog

Ľudové múdrosti zachytil v slovenčine

Daniel Sinapius – Horčička. Rektor a kazateľ, spisovateľ a prekladateľ. Predovšetkým jeho Neo-forum Latino – Slavonicum – Nový trh latinsko-slovenský, ktorý vyšiel v roku 1678, patrí k najvýraznejším dielam našej barokovej literatúry.

 

Rodiskom Daniela Sinapia – Horčičku boli Sučany, kde uzrel svetlo sveta 3. augusta 1640. Po vzore otca išiel študovať do nemeckého Wittenbergu a po návrate bol rektorom v Jelšave a kazateľom v Kameňanoch, Liptovskej Teplej a Radvani. Tu sa dostal do podozrenia z účasti na prípravách protihabsburskej rebélie, odsúdili ho do vyhnanstva a desať rokov prežil v Sliezku.

V roku 1683 sa mohol vrátiť do vlasti na svoje pôvodné miesto v Radvani, ale neskôr sa rozhodol pre Levoču, kde učil, bol evanjelickým kňazom, ale i redaktorom a korektorom vo vtedy chýrnej Brewerovej tlačiarni. V Levoči  sa vo veku 47 rokov, 27. januára 1688, teda pred 330 rokmi, zakončila aj jeho pozemská púť.

Daniel Sinapius – Horčička písal po latinsky príležitostné básne, dišputy a školské drámy. Okrem úradnej latinčiny si však všímal aj materinský, slovenský jazyk, vysoko vyzdvihoval jeho starobylosť a slovenské jazykové prostriedky používal aj pri tvorbe svojich literárnych diel. Niektoré z jeho modlitieb sa dostali do Tranovského Cithary sanctorum.

Samozrejme, že v jeho diele má najväčší rozsah náboženská spisba, ale do našej literárnej histórie sa najvýraznejšie zapísal Novým trhom latinsko-slovenským (Neo-forum Latino-Slavonicum, 1678) s preloženými alebo parafrázovanými prísloviami a porekadlami z dávnych, antických čias, z biblie, z novšieho humanistického obdobia, i vlastné, zo slovenského prostredia, v ktorom žil. Mnohé z nich sú bežnou súčasťou aj dnešnej našej ľudovej slovesnosti: „Žáden bez práce nejí koláče; Jakový človek, taková reč; Kdo komu jamu kopá, sám do ní upadá; Suchý marec, mokrý máj, bude humno jako háj…“

„Latinsko-slovenské príslovia, ktoré boli hádam bezpečne ukryté vo svätyni Vesty, teraz vydávam na verejné svetlo a obetujem vášmu menu a úžitku, vedený vďačnou oddanosťou. Nestojí za námahu, aby som uvádzal dôvody činu,“ napísal v predhovore, v ktorom sa postavil na obranu slovenského jazyka.

Posledné vydanie Nového trhu sa dostalo k čitateľom pri príležitosti 300. výročia úmrtia Daniela Sinapia – Horčičku.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 339016x
Priemerná čítanosť článkov: 2712x

Autor blogu

Kategórie