Založ si blog

Spomienka na troch umelcov: sochára, filmára a fotografa

S 30. januárom sa spájajú okrem iných aj mená troch slovenských umelcov: sochára Jána Koniarka, scenáristu Leopolda Laholu a fotografa Martina Martinčeka.

 

Ján Koniarek

 

Pred 140 rokmi, 30. januára 1878, sa narodil vo Voderadoch Ján Koniarek. Výtvarný talent si rozvíjal na Umeleckopriemyselnej škole v Budapešti, v Ríme a napokon na peštianskej akadémii, kde sa mu venoval krajan Alojz Štróbl, rodák z Kráľovej Lehoty. Štúdiá zavŕšil na mníchovskej akadémii. Pred prvou svetovou vojnou pracoval ako portrétista na kráľovskom dvore v Belehrade, kde však väčšina jeho prác padla za obeť frontovým bojom. Po vzniku Československej republiky sa usadil v Trnave, kde žil až do svojho úmrtia 4. mája 1952, a kde je dnes galéria s jeho menom i s mnohými jeho dielami.

Ján Koniarek ako kvalitný portrétista sa uplatnil pri tvorbe pamätníkov. Patrí k nim pomník padlým v prvej svetovej vojne a súsošie venované pamiatke Antona Bernoláka v Trnave, socha básnika Jána Hollého ako súčasť expozície v jeho rodnom dome v Borskom Mikuláši a ďalšie diela.

 

Leopold Lahola

 

Dnes je tomu presne 100 rokov, čo sa narodil v Prešove Leopold Arje Friedmann, ktorý si po druhej svetovej vojne zmenil priezvisko na Lahola. Detstvo prežil na Orave, študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, ale lákalo ho aj maliarstvo, preto súkromne navštevoval školu Jána Mudrocha.

Vznikom Slovenskej republiky s profašistickým režimom sa jeho život skomplikoval. Ako Žid nemohol dokončiť štúdiá a dostal sa do internačného tábora v Novákoch. Po vypuknutí SNP sa zapojil do bojov na ťažkom úseku frontu pri Telgárte, kde ho ranilo. Do konca vojny potom pôsobil ako redaktor a vojnový spravodajca. Problémy pokračovali aj po februári 1948. Novému režimu sa nepáčila jeho hra Atentát, kvôli čomu odišiel do Izraela, kde budoval kinematografiu nového Židovského štátu. Podstatnú časť svojho tvorivého života pobýval v západnom Nemecku, kde pokračoval v literárnej tvorbe – v písaní scenárov, divadelných a televíznych hier. V 60. rokoch sa mohol vrátiť do vlasti. Neprišiel s prázdnymi rukami, ale so scenárom filmu Sladký čas Kalimagdory. Jeho premiéri sa však nedožil. 12. januára 1968, teda necelé tri týždne pred svojou päťdesiatkou, podľahol silnému infarktu.

Leopold Lahola je autorom piatich divadelných hier a štyroch scenárov filmov, ktoré boli natočené v Československu – okrem spomenutého filmu Sladký čas Kalimagdory ide o filmy Bílá tma, Vlčie diery a Návrat domů. Už ako študent vydal zbierku prekladov novohebrejskej poézie Chamsin, v roku 1968 výber poviedok, noviel a čŕt Posledná vec a posmrtne vyšiel výber z jeho poézie Ako jed škorpióna.

 

Martin Martinček

 

O päť rokov starší od Leopolda Laholu bol Martin Martinček. Narodil sa v Liptovskom Petre 30. januára 1913. Detstvo však prežil na Spiši a na Šariši, v roku 1937 dokončil štúdium práva na Univerzite Komenského v Bratislave. Po vojne sa podieľal na budovaní štátnych orgánov ako pracovník Povereníctva spravodlivosti a financií a Slovenskej národnej rady a v roku 1947 povedal svoje áno akademickej maliarke Ester Šimerovej.

Podobne ako v prípade Leopolda Laholu, aj Martin Martinček po februári 1948 nepadol do oka predstaviteľom nového, komunistického režimu. Vrátil sa na Liptov, kde mohol pracovať len ako bagrista v mikulášskej tehelni a na slepačej farme a až po štyroch rokoch „ideovej prevýchovy“ mu dovolili pracovať v Dome osvety. Z tohto postavenia má významnú zásluhu na vybudovaní Múzea Janka Kráľa, ktorého sa stal riaditeľom.

Blížila sa päťdesiatka, keď si Martin Martinček mohol začať plniť dávne sny. Inklinoval totiž k fotografickému umeniu. S fotoaparátom blúdil po liptovských horách, dolinách a dedinách, objektívom citlivo zachytával prírodu, krajinu i ľudí, ktorí v nej žili. Výsledkom boli fotopublikácie, či už samostatné (Vrchári, Chvála vody, Svetlo vo vlnách, Krása slnka…) alebo v spolupráci s básnikom Lacom Novomeským (Nezbadaný svet) a so svojím rodákom Milanom Rúfusom (Ľudia v horách, Kolíska a Báseň o Kriváni).

V roku 1970 ocenili prácu Martina Martinčeka titulom Zaslúžilý umelec a mohol sa právom hrdiť aj čestným titulom Excelencia FIAP (Medzinárodná federácia umeleckej fotografie). V roku 2000 sa stal Martin Martinček čestným občanom Liptovského Mikuláša a v roku 2003 prevzal z rúk prezidenta Slovenskej republiky vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy. Životná púť fotografa Martina Martinčeka sa zavŕšila v Liptovskom Mikuláši v druhý májový deň roku 2004.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338394x
Priemerná čítanosť článkov: 2707x

Autor blogu

Kategórie