Založ si blog

Zjednotený arabský štát prežil len tri a pol roka

Pred 60 rokmi, 22. februára 1958, sa na mape sveta objavil nový štát – Zjednotená arabská republika. Išlo o federatívne spojenie dvoch krajín – Egypta a Sýrie, ktoré však pretrvalo len tri roky.

 

Generál Gamal Abd an-Násir, ktorý sa uchopil vlády v Egypte po revolúcii v roku 1952, sa snažil presadzovať proafrickú a proarabskú politiku. (O Násirovi som ponúkol blog pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia: https://dennikn.sk/blog/999580/chcel-zjednotit-arabsky-svet/). Znárodnenie Suezského prieplavu a odchod britských vojsk z tejto citlivej oblasti mu priniesol plusové body a na konferencii tzv. nezúčastnených štátov v Bandungu sa odvážil prehlásiť za vodcu hnutia, ktorého cieľom je zjednotenie krajín obývaných arabským obyvateľstvom. Medzi jeho najväčších podporovateľov patrila poľnohospodárska Sýria, ktorej predstavitelia sa obávali jednak severného suseda – Turecka, s ktorým sa sporila o oblasť Alexandretta, jednak suseda na juhozápade – Izraela, čo nakoniec viedlo k vojenskému stretu. Egypt sa tak pre Sýriu javil ako ideálny strategický partner.

Zjednotená arabská republika (ZAR) vznikla na základe dohody medzi Egyptom a Sýriou 22. februára 1958. Hlavou štátu sa stal Násir, viceprezidentom Akram Houram, sýrsky vodca panarabského hnutia. Napriek tomu, že sa navonok ZAR prezentovala ako demokratická republika, krátko po vzniku boli v Sýrii rozpustené všetky politické strany a hnutia a vládna moc prešla do rúk predstaviteľov nacionalistickej strany Baas. Násir hľadal nových spojencov v Sovietskom zväze a v socialistických štátoch, čo sa odrazilo aj v ústave ZAR s prvkami tzv. arabského socializmu. Ústava však len okrajovo upravovala vzťahy medzi oboma krajinami, čo viedlo ku komplikáciám. Vzťahy s inými arabskými štátmi boli rôzne a menili sa podľa toho, kto sa v nich dostal práve k moci. Libanon sa obával faktu, že sa ZAR stane blízkovýchodným satelitom Sovietskeho zväzu, svoje záujmu v tejto oblasti mali aj Jordánsko a Irak, ktorého vojenská junta z roku 1958 mala záujem o spoluprácu so ZAR a uvažovala o pripojení, čoho dokladom sú aj vlajky oboch štátov, ktoré boli odlišné len v tom, že ZAR mala v strednom bielom páse dve zelené hviezdičky a Irak tri.

Čoskoro vyplávali na povrch problémy, ktoré vláda nedokázala riešiť. Sýria a Egypt boli rozdielne predovšetkým ekonomicky. Egyptská dominancia vychádzala z počtu obyvateľstva, ktoré bolo etnicky homogénnejšie ako sýrske. Spájalo ich vari len úhlavné nepriateľstvo k židovskému susedovi. ZAR si nedokázala počas svojej efemérnej existencie vytvoriť ani spoločnú menu. 28. septembra 1961 Sýria federáciu opustila a hoci si Egypt názov ZAR ponechal ešte ďalších 10 rokov, Násirov sen o zjednotenom arabskom štáte sa rozplynul.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 337105x
Priemerná čítanosť článkov: 2697x

Autor blogu

Kategórie