Založ si blog

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

  1. máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi.

 

Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal nemecké. Po otcovej smrti sa 10-ročného chlapca ujal matkin brat Lukas Watzenrode, od roku 1489 warminský biskup. Vďaka nemu sa dostal na štúdiá matematiky a astronómie na univerzite v Krakove, práva v Bologni a Ferrare a medicíny v Padove.

Po návrate sa stal osobným lekárom warminského biskupa vo Fromborku, kde sa zapojil do reformy kalendára a svoje návrhy poslal do Vatikánu.

V roku 1514 si za 175 hrivien striebra kúpil jednu z bášt mestského opevnenia, v ktorej si zriadil observatórium a študoval staré spisy. Zaujali ho myšlienky antického filozofa Aristarcha zo Samu, ktorý žil v 3. stor. pred n. l. Ten sa pokúsil vypočítať vzdialenosť Zeme od Mesiaca i Slnka a tvrdil, že Zem a ďalšie planéty obiehajú okolo Slnka. Vyhlásili za bezbožníka, keďže táto jeho teória protirečila Aristotelovmu učeniu. Kopernik na základe vlastných pozorovaní dal Aristarchovi za pravdu a začal písať knihu „De Revolutionibus Orbium Coelestium“.

V roku 1533 sa Kopernikove názory dostali do uší pápeža Klemensa VII. Pre Kopernika nastali ťažké časy. Biskup ho obvinil s konkubinátu, nariadil mu prepustiť gazdinú, ktorú označil za jeho milenku, vyhnal ju z mesta a pripravoval kanonický proces. „Ten hlupák chce prevrátiť celé umenie astronómie!“ vyjadril sa v roku 1539 nelichotivo na adresu Kopernika Martin Luther. „Ale ako uvádza Písmo sväté, Jozue kázal zastaviť sa Slnku, nie Zemi!“ Našťastie, Kopernik si rýchlo získal aj priaznivcov. Norimberský teológ Andreas Osiander mu poradil, aby v úvode knihy zdôraznil, že ide o hypotézu. Najoddanejší Kopernikov žiak Georg Joachim von Lauchen, nazývaný Rheticus, vzal Kopernikov rukopis do Norimbergu, kde ho vydal pod názvom „De Revolutionibus orbium coelesticum libri VI.“

Cirkev jeho teóriu spočiatku nebrala vážne. Až v roku 1616 sa Kopernikovo dielo dostalo na Index zakázaných kníh katolíckej cirkvi. Stalo sa tak potom, čo kardinál Bellarmine, žalobca Galileiho, vyhlásil, že „Zem je veľmi ďaleko od neba a sedí nehybne v strede sveta“. V roku 1822 rozhodla príslušná komisia, že „tlačiť a vydávať knihy pojednávajúce o pohybe Zeme a pokoji Slnka podľa všeobecného názoru novších hvezdárov v Ríme je dovolené“. Napriek tomu Kopernikovo dielo bolo na Indexe až do roku 1834.

Mikuláš Kopernik zomrel vo Fromberku 24. mája 1543. Traduje sa, že prvý výtlačok svojej revolučnej knihy dostal len niekoľko hodín pred smrťou. O tom, kde boli uložené jeho telesné pozostatky, sa viedli a vedú spory. Zrejme vo fromborskej katedrále pri oltári, kde 3. novembra 2005 objavili archeológovia lebku, ktorá by mohla patriť Mikulášovi Kopernikovi. O tri roky neskôr švédski vedci porovnali DNA vlasov, ktoré našli v jeho knihe, a DNA jeho zubu a dosvedčili, že ide skutočne o slávneho astronóma.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Kultúrne podujatie venované Adelke Ostrolúckej

22.05.2018

Dedina Ostrá Lúka neďaleko Zvolena sa stala známou najmä vďaka rodáčke Adelke Ostrolúckej, obdivovateľke a priateľke Ľudovíta Štúra. Už tradičným podujatím sa stala kultúrna jar s Adelkiným menom. Uskutočnila sa uplynulý víkend. Žiaľ, osobne som sa tejto kultúrnej akcie nemohol zúčastniť, ale dovolím si odcitovať pochvalné slová Jána Beljaka, poslanca [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 336432x
Priemerná čítanosť článkov: 2691x

Autor blogu

Kategórie