Založ si blog

Posledný slovenský polyhistor

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch.

 

V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha.

Po štúdiách na univerzitách vo Viedni a Erlangene prišiel učiť na prvé slovenské gymnázium do Revúcej, kde sa s vervou pustil nielen do pedagogickej práce, ale aj do budovania fyzikálno-chemických zbierok. Jeho pronárodná aktivita neunikla pozornosti vtedajšej vrchnosti a Zoch sa dostal do vyšetrovacej väzby. Po zatvorení revúckeho gymnázia bol dva roky správcom dielne na sudy v Krupine, odkiaľ odišiel do Chorvátska a Bosny na pozvanie biskupa Josipa Juraja Strossmayera. Učil na gymnáziu v Osijeku, založil a riadil gymnázium v Sarajeve a napokon v rokoch 1889 – 1908 bol riaditeľom gymnázia v Petrinji.

Okruh jeho záujmov bol naozaj pestrý; venoval sa pedagogike, psychológii, chémii, matematike, literatúre, poľnohospodárskym vedám… Nečudo, že spod jeho pera vyšlo vyše 200 publikácií v slovenčine, nemčine a srbochorvátčine. Cenná je najmä jeho učebnica fyziky pre stredné školy, prvá v slovenskom jazyku, ktorá vyšla v roku 1869. Nechýbajú v nej najnovšie poznatky napríklad o termoelektrických prúdoch Zeme alebo o polárnej žiare. Texty doplnil vlastnými 248 ilustráciami. Používala sa na slovenských gymnáziách, po ich zatvorení však napriek jej odbornej a pedagogickej kvalite podľa maďarskej vrchnosti nezodpovedala stredoškolským osnovám.

Zvláštne uznanie si získala Zochova dvojzväzková Prvá chorvátska encyklopédia, ktorá vyšla v Osijeku v rokoch 1887 – 90 na viac ako 600 stranách. Ivan B. Zoch bol aj autorom prvých slovenských učebníc prírodných vied, telocviku, zdravovedy, ale i poviedok, cestopisných čŕt, humoresiek, zostavovateľom zbierky divadelných hier pre mládež. Predstavil sa však nielen publikačne a literárne, ale na svetových výstavách v Paríži a vo Viedni aj s vlastnými vynálezmi: prístrojom na meranie rýchlosti zvuku v plynoch a s novým modelom kachieľ.

Po vzniku Československej republiky sa Ivan Branislav Zoch vrátil na Slovensko. Zomrel v Modre 27. decembra 1921.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Kultúrne podujatie venované Adelke Ostrolúckej

22.05.2018

Dedina Ostrá Lúka neďaleko Zvolena sa stala známou najmä vďaka rodáčke Adelke Ostrolúckej, obdivovateľke a priateľke Ľudovíta Štúra. Už tradičným podujatím sa stala kultúrna jar s Adelkiným menom. Uskutočnila sa uplynulý víkend. Žiaľ, osobne som sa tejto kultúrnej akcie nemohol zúčastniť, ale dovolím si odcitovať pochvalné slová Jána Beljaka, poslanca [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 337098x
Priemerná čítanosť článkov: 2697x

Autor blogu

Kategórie