Bourvil

27. júla 2017, sliacky, Nezaradené

Keď si pamätníci spomenú na francúzske filmové komédie, obyčajne sa im s nimi spája postava muža nespočetných grimás Louisa de Funésa. Po jeho boku sa objavil aj Bourvil, ktorý sa narodil pred 100 rokmi, 27. júla 1917.

 

André Robert Raimbourg, ako znelo občianske meno tohto herca, prišiel o otca krátko po narodení – padol na fronte 1. svetovej vojny. Detstvo prežil v dedine Bourville, podľa ktorej si zvolil pseudonym. Jeho cesta na filmovú scénu však nebola jednoduchá. Vyučil sa za pekára, no vo svojom okolí sa stal známym pesničkami i komickými kúskami. K filmu sa dostal počas druhej svetovej vojny, ale až po nej mu filmový tvorcovia dávali pravidelné príležitosti.

 

Bourvilova filmografia obsahuje takmer tri desiatky filmov. V roku 1956 sa stretol na pľaci s francúzskym hereckým velikánom Jeanom Gabinom, a to vo filme Naprieč Parížom. Využil šancu naplno rozviť svoj komediálny talent. O dva roky neskôr sa stretol s Gabinom vo filmovom spracovaním Bedárov a s Funésom vo filmoch Smoliar a Veľký flám, kde sa na rozdiel od živelného Funésa prezentoval ako pokojnejšie ladená postava.

 

  1. septembra 1970 vo veku 53 podľahol Bourvil vážnej chorobe.

 

https://www.youtube.com/watch?v=UCpUtRnnjeY