Scopoli prispel k rozvoju banskoštiavnickej akadémie

9. mája 2018, sliacky, Nezaradené

Pred 230 rokmi, 8. mája 1788, zomrel v Pavii Giovanni Antonio Scopoli, taliansky lekár, botanik, mineralóg a pedagóg, ktorý v rokoch 1769 až 1777 prednášal na Baníckej akadémii v Banskej Štiavnici.

 

Narodil sa 3. júna 1723. Po štúdiu medicíny na univerzite v Innsbrucku bol lekárom v rodnom Cavalese, neskôr v Benátkach. Príroda, predovšetkým rastlinstvo a hmyz, ho zaujali už v detských rokoch a postupne tento jeho záujem prerástol do intenzívnej vedeckej činnosti. Žiaľ, jeho veľká zbierka prírodnín sa stala obeťou požiaru. 16 rokov pôsobil v slovinskom baníckom mestečku Idrija ako profesor na baníckej škole aj ako banský lekár. Keďže tamojšie bane produkovali najmä ortuť, naskytla sa mu príležitosť pozorovať jej vplyv na ľudský organizmus a svoje poznatky zachytil v odbornej publikácii De Hydroargyro Idriensi Tentamina. K ďalším významným dielam z tých čias patrí Flora Carniolica a Entomologia Carniolica.

V roku 1769 sa stal profesor chémie a metalurgie na Baníckej akadémii v Banskej Štiavnici. Hoci v jednom z najvýznamnejších centier vtedajšieho baníctva prežil len necelých osem rokov, patrí toto obdobie medzi jeho najplodnejšie. Zaslúžil sa o zveľadenie a doplnenie zbierky minerálov a hornín a vydal tu celkom 22 kníh, medzi nimi boli latinské a nemecké Základy systematickej a praktickej mineralógie. Venoval pozornosť aj zdravotnému stavu baníkov a hutníkov a zlepšeniu ich pracovných podmienok a hľadal spôsob, ako bojovať s morom dobytka.

Nevenoval sa len neživej prírode, ale počas vychádzok do okolia Banskej Štiavnice si všímal aj flóru a faunu, predovšetkým hmyz. Osvojil si taxonomický systém švédskeho prírodovedca Karla von Linného.

Scopoliho meno nájdeme pri vedeckých menách viacerých rastlín a živočíchov, keďže bol to práve on, kto rozpoznal, že ide o nový rod, druh alebo poddruh. Desiatkam ďalších dali zasa Scopoliho meno jeho nasledovníci. Príkladom môže byť rod rastlín Scopolia, ktoré obsahujú alkaloid scopolamín. K vzácnym druhom našej flóry patrí Scopolia carniolica.

Posledné roky prežil  Giovanni Antonio Scopoli v talianskej Pavii, kde zomrel pred 230 rokmi, 8. mája 1788.