Založ si blog

Posledný slovenský polyhistor

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch.

 

V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha.

Po štúdiách na univerzitách vo Viedni a Erlangene prišiel učiť na prvé slovenské gymnázium do Revúcej, kde sa s vervou pustil nielen do pedagogickej práce, ale aj do budovania fyzikálno-chemických zbierok. Jeho pronárodná aktivita neunikla pozornosti vtedajšej vrchnosti a Zoch sa dostal do vyšetrovacej väzby. Po zatvorení revúckeho gymnázia bol dva roky správcom dielne na sudy v Krupine, odkiaľ odišiel do Chorvátska a Bosny na pozvanie biskupa Josipa Juraja Strossmayera. Učil na gymnáziu v Osijeku, založil a riadil gymnázium v Sarajeve a napokon v rokoch 1889 – 1908 bol riaditeľom gymnázia v Petrinji.

Okruh jeho záujmov bol naozaj pestrý; venoval sa pedagogike, psychológii, chémii, matematike, literatúre, poľnohospodárskym vedám… Nečudo, že spod jeho pera vyšlo vyše 200 publikácií v slovenčine, nemčine a srbochorvátčine. Cenná je najmä jeho učebnica fyziky pre stredné školy, prvá v slovenskom jazyku, ktorá vyšla v roku 1869. Nechýbajú v nej najnovšie poznatky napríklad o termoelektrických prúdoch Zeme alebo o polárnej žiare. Texty doplnil vlastnými 248 ilustráciami. Používala sa na slovenských gymnáziách, po ich zatvorení však napriek jej odbornej a pedagogickej kvalite podľa maďarskej vrchnosti nezodpovedala stredoškolským osnovám.

Zvláštne uznanie si získala Zochova dvojzväzková Prvá chorvátska encyklopédia, ktorá vyšla v Osijeku v rokoch 1887 – 90 na viac ako 600 stranách. Ivan B. Zoch bol aj autorom prvých slovenských učebníc prírodných vied, telocviku, zdravovedy, ale i poviedok, cestopisných čŕt, humoresiek, zostavovateľom zbierky divadelných hier pre mládež. Predstavil sa však nielen publikačne a literárne, ale na svetových výstavách v Paríži a vo Viedni aj s vlastnými vynálezmi: prístrojom na meranie rýchlosti zvuku v plynoch a s novým modelom kachieľ.

Po vzniku Československej republiky sa Ivan Branislav Zoch vrátil na Slovensko. Zomrel v Modre 27. decembra 1921.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Kultúrne podujatie venované Adelke Ostrolúckej

22.05.2018

Dedina Ostrá Lúka neďaleko Zvolena sa stala známou najmä vďaka rodáčke Adelke Ostrolúckej, obdivovateľke a priateľke Ľudovíta Štúra. Už tradičným podujatím sa stala kultúrna jar s Adelkiným menom. Uskutočnila sa uplynulý víkend. Žiaľ, osobne som sa tejto kultúrnej akcie nemohol zúčastniť, ale dovolím si odcitovať pochvalné slová Jána Beljaka, poslanca [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 339019x
Priemerná čítanosť článkov: 2712x

Autor blogu

Kategórie