Založ si blog

Posledný slovenský polyhistor

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch.

 

V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha.

Po štúdiách na univerzitách vo Viedni a Erlangene prišiel učiť na prvé slovenské gymnázium do Revúcej, kde sa s vervou pustil nielen do pedagogickej práce, ale aj do budovania fyzikálno-chemických zbierok. Jeho pronárodná aktivita neunikla pozornosti vtedajšej vrchnosti a Zoch sa dostal do vyšetrovacej väzby. Po zatvorení revúckeho gymnázia bol dva roky správcom dielne na sudy v Krupine, odkiaľ odišiel do Chorvátska a Bosny na pozvanie biskupa Josipa Juraja Strossmayera. Učil na gymnáziu v Osijeku, založil a riadil gymnázium v Sarajeve a napokon v rokoch 1889 – 1908 bol riaditeľom gymnázia v Petrinji.

Okruh jeho záujmov bol naozaj pestrý; venoval sa pedagogike, psychológii, chémii, matematike, literatúre, poľnohospodárskym vedám… Nečudo, že spod jeho pera vyšlo vyše 200 publikácií v slovenčine, nemčine a srbochorvátčine. Cenná je najmä jeho učebnica fyziky pre stredné školy, prvá v slovenskom jazyku, ktorá vyšla v roku 1869. Nechýbajú v nej najnovšie poznatky napríklad o termoelektrických prúdoch Zeme alebo o polárnej žiare. Texty doplnil vlastnými 248 ilustráciami. Používala sa na slovenských gymnáziách, po ich zatvorení však napriek jej odbornej a pedagogickej kvalite podľa maďarskej vrchnosti nezodpovedala stredoškolským osnovám.

Zvláštne uznanie si získala Zochova dvojzväzková Prvá chorvátska encyklopédia, ktorá vyšla v Osijeku v rokoch 1887 – 90 na viac ako 600 stranách. Ivan B. Zoch bol aj autorom prvých slovenských učebníc prírodných vied, telocviku, zdravovedy, ale i poviedok, cestopisných čŕt, humoresiek, zostavovateľom zbierky divadelných hier pre mládež. Predstavil sa však nielen publikačne a literárne, ale na svetových výstavách v Paríži a vo Viedni aj s vlastnými vynálezmi: prístrojom na meranie rýchlosti zvuku v plynoch a s novým modelom kachieľ.

Po vzniku Československej republiky sa Ivan Branislav Zoch vrátil na Slovensko. Zomrel v Modre 27. decembra 1921.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Kultúrne podujatie venované Adelke Ostrolúckej

22.05.2018

Dedina Ostrá Lúka neďaleko Zvolena sa stala známou najmä vďaka rodáčke Adelke Ostrolúckej, obdivovateľke a priateľke Ľudovíta Štúra. Už tradičným podujatím sa stala kultúrna jar s Adelkiným menom. Uskutočnila sa uplynulý víkend. Žiaľ, osobne som sa tejto kultúrnej akcie nemohol zúčastniť, ale dovolím si odcitovať pochvalné slová Jána Beljaka, poslanca [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 339472x
Priemerná čítanosť článkov: 2716x

Autor blogu

Kategórie