Založ si blog

Hitler mu zakázal prevziať Nobelovu cenu

Pred 50 rokmi zomrel rakúsko-nemecký biochemik Richard Johann Kuhn. V roku 1938 mu udelili Nobelovu cenu za výskum karotenoidov a vitamínov. Ako chemik vynikol, ale ako človek sa diskvalifikoval podporou nacizmu a prácou na vývoji jedovatých plynov v rokoch Hitlerovej Tretej ríše.

 

V diskusii k jednému z mojich predošlých blogov som bol „pasovaný“ na profesora, čo ma teší a zaväzuje, hoci ním nie som. Zároveň som bol upozornený na to, že kritizujem knihy, ktoré som nečítal, resp. ktoré som čítal, ale s ich obsahom nesúhlasím. Na to mám azda právo. Pokiaľ nešlo vyslovene o politikov, pri spomienke na osobnosti som sa vždy snažil – a snažím – oddeliť ich ideové presvedčenie od ich odbornej práce a dosiahnutých výsledkov.

 

Žiaľ, môj prístup na internet je časovo veľmi obmedzený, preto mám málo možností reagovať v diskusii. Ale rád si prečítam každý názor, aj taký, s ktorým osobne nesúhlasím.

 

Dnes sa mi naskytá možnosť uviesť príklad. Pred 50 rokmi, 1. augusta 1967, zomrel v Heidelbergu biochemik Richard Johann Kuhn, rodák z Viedne (* 3. decembra 1900).

 

Chémia ho zaujímala už od detských liet. Doktorát získal na mníchovskej univerzite v roku 1922 za vedeckú prácu o enzýmoch. Pôsobil v Zürichu a v Inštitúte cisára Wilhelma pre medicínsky výskum v Heidelbergu, ktorého sa stal v roku 1937 riaditeľom. Zároveň prednášal na Heidelberskej univerzite a ako hosť na Pensylvánskej univerzite vo Philadelphii.

 

Richard J. Kuhn sa špecializoval na biochémiu, kde boli v centre jeho pozornosti karotenoidy, flavíny, enzýmy a vitamíny, predovšetkým vitamíny B2 a B6, ktorý synteticky pripravil v roku 1938. V tom istom roku výsledky jeho práce viedli k najvýznamnejšiemu vedeckému oceneniu, k Nobelovej cene. Na Hitlerov príkaz si ju však nemohol prevziať.

 

Profesijná kariéra Richarda J. Kuhna je jedna stránka jeho osobnosti. Určite sa zapísal medzi významné vedecké kapacity minulého storočia. Na druhej strane je tu jeho politické presvedčenie, oddanosť nacistickému režimu. Už v roku 1936 sa postaral o to, aby ústav opustili jeho židovskí spolupracovníci. O dva roky neskôr sa stal „führerom“ Nemeckej chemickej spoločnosti a svoj prejav pri oslavách 75. výročia vzniku spoločnosti 5. decembra 1942 zakončil slovami: „Ďakujeme mužom, v ktorých rukách je náš spoločný osud. Ducemu, tennóvi a nášmu führerovi trikrát Sieg Heil!“ (Tennó – božský vládca, označenie pre japonského cisára). Počas vojny pracoval Richard Kuhn na vývoji chemických zbraní, čoho výsledkom bol jedovatý nervový plyn Soman. O výsledkoch pokusov informoval 10. decembra 1943 a o dva mesiace neskôr bol členom rokovania, na ktorom sa rozhodlo, že ďalšie výskumy budú pokračovať na väzňoch koncentračných táborov. K jeho použitiu napokon nedošlo.

 

Pred koncom 2. svetovej vojny odišiel do USA, odkiaľ sa vrátil v roku 1953 do inštitútu v Heidelbergu, ktorý medzitým dostal meno po Maxovi Planckovi. Po jeho smrti od roku 1968 každý druhý rok udeľovali Medailu Richarda Kuhna za výsledky v oblasti biochemických výskumov. V roku 2005 predseda Spoločnosti nemeckých chemikov zastavil udeľovanie tejto ceny, keďže Kuhn vývojom jedovatých plynov a odstránením židovských spolupracovníkov nebol vhodným vzorom pre ďalšie generácie chemikov. Od roku 1973 nesie jeho meno ulica vo viedenskej štvrti Penzing.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 339130x
Priemerná čítanosť článkov: 2713x

Autor blogu

Kategórie