Založ si blog

Edith Steinová

Medzi obeťami fašistického besnenia v Osvienčime bola pred 75 rokmi aj Edith Steinová. V roku 1998 ju pápež Ján Pavol II. prehlásil za svätú.

 

Narodila sa ako posledné z 11 detí 12. októbra 1891 v sliezskom meste Vroclav. Napriek tomu, že pochádzala z rodiny, v ktorej si udržiavali židovskú vieru, ako 14-ročná – už ako polosirota – sa prehlásila za ateistku. O 16 rokov neskôr pri čítaní Autobiografie sv. Terézie z Ávily zmenila názor, na Nový rok 1922 sa dala pokrstiť a intenzívne začala študovať katolícku filozofiu. Po nástupe Hitlera k moci v roku 1933 musela opustiť miesto na univerzite a stala sa mníškou s rehoľným menom Terézia Benedikta z Kríža. Na prenasledovanie Židov zareagovala listom štátnemu sekretárovi Svätej stolice Eugeniovi Pacellimu, neskoršiemu pápežovi Piovi XII. Upozornila ho na zneužívanie cirkvi a Kristovho učenia v Nemecku, na nebezpečnú ideu nadradenej rasy. Nepochodila. Pápežský tajomník si nenašiel čas ani na odpoveď na jej list a otázne je, či ho posunul na pápežov stôl. Uchýlila sa do kláštora bosých karmelitánok v Kolíne nad Rýnom, ale ani to ju nezachránilo pred perzekúciou. Gestapo ju našlo v kláštore v holandskom Echte po veľkej razii, ktorú vyvolal list holandských biskupov z 20. júla 1942, odsudzujúci nacizmus. Ríšsky komisár Seyss – Inqaurt nariadil zatknúť všetkých židovských konvertitov a tak aj Edithu Steinovú odvliekli do vyhladzovacieho tábora Osvienčim, kde ju o týždeň neskôr popravili v plynovej komore. Stalo sa tak pred 75 rokmi, 9. augusta 1942.

 

Pápež Ján Pavol II. v roku 1987 počas návštevy Nemecka Edithu Steinovú blahorečil a 1. októbra 1918 vyhlásil za svätú a spolupatrónku Európy. Stalo sa tak potom, čo dcéra reverenda McCarthyho sa zázračne uzdravila z nekrózy pečene, ktorú si spôsobila sama pokusom o samovraždu. Stala sa tak prvou kanonizovanou ženou židovského pôvodu. Tento akt bol a je spochybňovaný niektorými židovskými učencami, ktorí namietajú, že nezomrela ako katolícka mučeníčka, ale pre svoj židovský pôvod.

 

Osud Edithy Steinovej inšpiroval dramatika Arthura Girona k napísaniu hry, ktorá mala premiéru v Pittsburghu v roku 1988. O 20 rokov neskôr jej odhalili pamätník v rodnej Vroclave a v roku 2009 umiestnili jej bustu v pamätníku najvýznamnejších Nemcov – Walhalle, ktorý sa vyníma nad Dunajom neďaleko Regensburgu.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 339100x
Priemerná čítanosť článkov: 2713x

Autor blogu

Kategórie