Založ si blog

Vynálezca vrtuľníka Ján Bahýľ

Zvolenská Slatina sa môže popýšiť mnohými rodákmi, ktorý sa stali skutočnými osobnosťami v oblasti vedy, kultúry, umenia. Patrí k nim aj Ján Bahýľ, ktorý sa narodil 25. mája 1856.

 

Dnes je teda tomu práve 161 rokov, čo Ján Bahýľ uzrel svetlo sveta. Nejde o okrúhle výročie. Bolo tomu tak vlani, keď dokonca ubehla rovná stovka rokov, čo v Bratislave zomrel. Stalo sa tak 13. marca 1916. (Wikipédia je pri jeho mene nepresná, pochovala ho už o rok skôr.)

 

Pri storočnici som pripravil nenáročnú 12-stránkovú skladačku vo formáte A6. Obec Zvolenská Slatina ju mala záujem vydať, no ja – aby som mal šancu prežiť – som musel dať prednosť makačke na nemeckých poliach a keď som sa vrátil, zrazu sa záujem o vydanie vytratil. Čo už? Stáva sa.

 

Samozrejme, pripravenú spomienku uchovávam v mojom počítačovom archíve. Obsahuje nielen biografiu vynálezcu Jána Bahýľa, ale aj stručný historický prehľad vývoja leteckej techniky a upozornenie na ďalších Slovákov, ktorí sa výrazne zapísali do histórie vzduchoplavectva: Andreja Kvasa, Aladára Zsélyiho a Štefana Baniča. V pdf-ku ju môžem poslať každému, kto mi napíše svoju mailovú adresu.

 

Dnes o Jánovi Bahýľovi aspoň stručne.

 

Po maturite na strednej škole v Banskej Štiavnici narukoval. Jeho velitelia si všimli jeho technické nadanie a umožnili mu štúdium na Vojenskej technickej akadémii vo Viedni, ktoré ukončil v roku 1883 v hodnosti poručíka. Stal sa odborníkom na vojenské stavby. Pôsobil v Krakove a vo Ľvove, kde prišiel s myšlienkou skonštruovať mobilný vojenský prostriedok na parný pohon – predchodcu dnešného tanku. Doma nenašiel pre svoj vynález pochopenie. Až neskôr, keď budoval opevnenia Kyjeva, Charkova i Petrohradu, odkúpila jeho projekt cárska armáda.

 

Získané peniaze mu umožnili prácu na ďalších vynálezoch, predovšetkým v oblasti leteckej techniky, ktorá ho nadchla na výstave vo Viedni v roku 1888. O šesť rokov neskôr získal patent na balón, ktorý sa vznášal za pomoci vzdušnej turbíny. Jeho ideou bolo vyrobiť stroj, ktorý by sa dostal do vzduchu kolmým štartom. Už v roku 1895 sa ako prvý na svete prezentoval návrhom vrtuľníka na ľudský pohon, na ktorý dostal patent s podpisom cisára Františka Jozefa I.

 

To už žil v Bratislave, kde sa oženil, kde sa mu narodili dve dcéry a syn a kde si našiel prácu v Marschallovej fabrike na výrobu kočov. Tie už neťahali kone, ale poháňali ich benzínové motory. Bol to práve Ján Bahýľ, kto skonštruoval v roku 1897 prvý slovenský automobil s benzínovým motorom a akumulátorom. K ďalším jeho vynálezom patrí výťah na Bratislavský hrad, využitie spádu kanalizačných sietí na pohon elektrických turbín alebo vložka do kachlí, ktorá umožnila lepšie využitie ohňa a tým aj šetrenie paliva. Celkom mal na svojom konte 17 patentov.

 

Stále ho však neopúšťali plány na postavenie vrtuľníka s benzínovým motorom. V roku 1901 sa mu vo vlastnoručne zhotovenom stroji podarilo odlepiť sa od zeme do výšky asi pol metra. Dňom D v jeho živote bol 5. máj 1905, keď vo štvormetrovej výške preletel asi jeden a pol kilometra. Tento jeho pokus zaprotokolovala Medzinárodná vzduchoplavecká organizácia. Znova sa mu dostalo veľa pochvál, i od samotného cisára, no s finančnou podporou na realizáciu ďalších plánov to už bolo biednejšie. Nečudo, že sa iniciatívy chytili konštruktéri vo vyspelejších krajinách sveta, ktorým Ján Bahýľ nemal šancu konkurovať a k realizácii ďalších plánov sa už nedostal.

 

Ján Bahýľ zomrel v Bratislave 13. mája 1916. Pochovali ho na cintoríne pri Kozej bráne. O jeho zručnosti svedčí fakt, že si sám navrhol náhrobok, na ktorom nechýbajú kružidlo a trojuholník, ktoré pri svojej práci nevyhnutne potreboval. V roku 1978 nakrútili o Jánovi Bahýľovi spomienkový dokumentárny film Premožiteľ Edisona, jeho meno nesie cena, ktorú každý druhý rok udeľuje predseda Úradu priemyselného vlastníctva, a v zbierkach filatelistov môžeme nájsť známku v nominálnej hodnote 6 Sk, ktorú vydala Slovenská pošta v roku 1995.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338457x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Kategórie