Založ si blog

Zmenia sa zvolenské Bariny na kúpalisko?

Ešte dnes sa Zvolenčania môžu vyjadriť k urbanistickému návrhu relaxačno-športového areálu, ktorý by mal vyrásť na pravom brehu Hrona, na lokalite s príznačným názvom Bariny. V tejto súvislosti sa vynára niekoľko otáznikov. Napríklad: Prečo sa Zvolenčania k tejto veľkej investícii mohli vyjadriť práve len počas prázdninového, dovolenkového obdobia? Náhoda alebo zámer? Štúdiu nájdete na www.zvolen.sk.

 

Už začiatok tohto na prvý pohľad veľkolepého projektu je podivuhodný a expresný, ktorý vzbudzuje dojem, že ani tak nejde o vybudovanie niečoho užitočného pre občanov, ako skôr o „klasiku“: postaviť si pamätník a prípadný zisk zainteresovaných – to je taká „pridaná hodnota“.

 

No, nekúp to?!

 

Pozemky na zvolenských Barinách s rozlohou 61 268 m2 boli údajne na predaj už niekoľko rokov. Ich majiteľka mala eminentný záujem ich predať. Nečudujem sa. Však má už po deväťdesiatke. Podľa prvých informácií žije v Rakúsku, podľa oficiálnych dokumentov býva v Bratislave. To nie je podstatné.

 

Zvolenský parlament schválil odkúpenie pozemkov na svojom februárovom zasadnutí. Poslanci boli ohúrení cenou: 20 € za m2. No, nekúp to?! A čo s tým? Však riešenie sa nájde a – podľa niektorých poslancov – je vraj zdravé ísť do rizika. Čo by nie, keď nejde o vlastné, ale o mestské peniaze… A ak na Barinách bude rásť burina ako doteraz? Čo už? Raz sa nejaké riešenie nájde.

 

Relaxačno-športový areál

 

Ale na „mačku vo vreci“ to vyzeralo len chvíľu. Vedenie mesta malo už pri plánovaní kúpy jasný zámer: relaxačno-športový areál. Expresne rýchlo vyplatilo predávajúcemu 50 % dohodnutej ceny a rovnako rýchlo sa objavila aj urbanistická štúdia, ktorú mohli Zvolenčania pripomienkovať v nevýhodnom dovolenkovom období. Dnes – 21. augusta 2017 – termín vyprší. Náhoda alebo zámer? To ukáže čas.

 

Hoci vidíme vo Zvolene aj iné priority, mesto – ak chce vyzerať ako moderné – určite potrebuje aj kvalitné relaxačné a športové priestory. Čo na tom, že tie, ktoré malo k dispozícii doteraz, dostalo do takého stavu, že tam nemajú záujem relaxovať ani potkany? Napríklad Mestská plaváreň, na ktorú by mohol nadviazať areál v Hlbinách. Neprekvapilo by ma, keby sa časom ukázalo, že o tento lukratívny areál v centre mesta prejaví záujem niekto, kto „vidí do veci“. Kúpalisko v Neresnici bolo tiež dlhé roky ako od macochy, hoci sa nachádza v blízkosti kempingu a ďalších športových objektov a priestorov.

 

Jablko sváru: rozmery bazéna

 

Debaty o novej plavárni trvajú vo Zvolene už niekoľko rokov: od plánov na rekonštrukciu súčasnej po výstavbu novej na sídlisku Západ. Jablkom sváru bol vždy bazén. (Alebo sa za ním problém len skrýval?) Postaviť 50-ku, alebo postačí 25-ka? Táto otázka sa však vynára aj na Barinách. Klub nezávislých poslancov Patrioti chce 50-ku. Aj primátorka Zvolena Lenka Balkovičová sa na zastupiteľstve vyjadrila za väčší bazén. Štúdia však spomína 50-ku len okrajovo. Citujem: „Objem je v štúdii nastavený v zmysle zadania tak, aby pojal aj 8-dráhovy 50 m bazén, aj keď diskusia o finálnej veľkosti hlavného plaveckého bazéna zatiaľ nie je na strane zadávateľa uzatvorená. Každopádne finálne kapacitné nastavenie a štruktúra bazénov by mali vyvstať zo štúdie prevádzkovej udržateľnosti vzhľadom na to, že v území nie je možne uvažovať s geotermálnym resp. iným zdrojom, ktorý by prevádzku zasadne zefektívnil.“ Že by zadné dvierka?

 

Súčasťou areálu majú byť parkoviská, hygienické zariadenia, priestory pre ďalšie služby, ktoré sú s relaxačno-športovými aktivitami spojené, štadión s futbalovým trávnikom, s tribúnou pre 400 divákov a s ľahkoatletickou dráhou a inými atletickými sektormi, menšie zážitkové bazény, ihrisko pre minifutbal, ktorý sa vo Zvolene teší obľube, a bike, resp. skate park v južnej časti areálu, polyfunkčné objekty a hotel so 100 lôžkami.

 

Nepotrebný hydrogeologický prieskum?

 

Vízie pekné, ale… Zvolen mal atletickú dráhu na futbalovom štadióne v Môťovej, nechal ju zarásť burinou a pri nedávnej prestavbe zmizla z povrchu zeme. Bike a skate park? Fajn. Ale akoby sa pri projekte myslelo len na strednú a mladú generáciu Zvolenčanov. Že by sa zvolenskí seniori mali potešiť – a relaxovať – v rozšírenom cintoríne? Urbanisti mohli venovať pozornosť aj prepojeniu so susednými lokalitami súcimi na relax, ako sú Lanice alebo Stráže. Problém frekventovanej hlavnej cesty sa dá prekonať.

 

Na marcovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva vo Zvolene poslanec Miroslav Slížik žiadal opätovné prehodnotenie kúpy pozemkov na Barinách s tým, aby bola kúpa podmienená hydrogeologickým prieskumom. Hlasovanie o jeho návrhu sa skončilo remízou, keďže sú vraj známe výsledky prieskumu z čias výstavby „malej zvolenskej Petržalky“ – sídliska Západ – Tepličky. A – ľaľa – čože sa to objavilo v štúdii: „V území nebol zrealizovaný ucelený hydrogeologický prieskum. Z dostupných informácií sa predpokladá kolísavá úroveň spodnej vody na úrovni 1,5 – 3 m pod úrovňou terénu a stredne zložité geologické podmienky zakladania. Územím prechádza západná z dvoch vetiev hĺbkovej drenáže korigujúcej úroveň spodných vôd na sídlisku Západ. V priestore Barín je podľa informácií z digitálnej mapy drenáž už relatívne plytko na úrovni 1,2 – 1,5 m pod úrovňou terénu, aj preto je predpoklad stúpania spodnej vody až po úroveň drenáže.“ Že by niekto zodpovedný nemal správne informácie, alebo vedome klamal? To ukáže čas. Rovnako ako to, či avizovaných 7 mil. € bude na výstavbu stačiť.

 

Varovné „koloseum“, i „Európa“

 

Zvolen totiž nemá s veľkými budovateľskými projektmi dobré skúsenosti. Väčšinou skončili podobne ako za čias „reálneho socializmu“. Najvýrečnejším výkričníkom je „koloseum“ na Laniciach – pôvodne multifunkčná hala, ktorú začali s veľkou slávou stavať niekedy začiatkom storočia, veľmi rýchlo však došli peniažky a dnes je to po Pustom hrade pomaly najvýznamnejšia „historická pamiatka“ Zvolena. Spoločensko-obchodné centrum Európa v severnej časti centrálneho Námestia SNP malo mať svoje pokračovanie. Malo… Staviteľ je v konkurze a pochybujem, že mastná pokuta, ktorú by mal zaplatiť, sa niekedy objaví na účte mesta. Nedávno Zvolen dostal do svojho majetku zdevastovaný areál na Borovej hore, do ktorého bude treba investovať ďalšie milióny… Sľuby o revitalizovaní Môťovskej priehrady čítame v predvolebných materiáloch, no nebyť jedného agilného súkromného podnikateľa, za polstoročia by sa nezmenilo nič. Aspoň nie k lepšiemu.

 

A čo – napríklad – kultúra? Alebo nájomné byty nielen pre Rómov?

 

Bariny by mali zohrať významnú úlohu aj v rozvoji cestovného ruchu. Ten vraj vo Zvolene – aspoň podľa samochvál v mestských novinách či na facebooku – má stúpajúcu úroveň. No, neviem… Päť kilometrov od centra mesta sú kúpele Sliač a Kováčová. Hľadá sa vôbec nejaká možnosť spolupráce, alebo sa každý hrá na svojom piesočku?

 

Pritom je otázne, či je pre väčšinu Zvolenčanov prioritou práve plaváreň a kúpalisko. Vo výstavbe Zvolena to totiž vyzerá tak, ako keby si niekto postavil najprv kúpeľňu a detskú izbu a až potom – ak bude ešte na to mať – kuchyňu, spálňu, obývačku… Cenovo prijateľné nájomné byty – to je veľký zvolenský problém, ktorý nesúvisí len s nutným presťahovaním rómskeho obyvateľstva z neslávne slávneho Balkánu. Nie každý poctivo pracujúci človek je taký zdatný a šikovný, aby si postavil „chalúpku na prespanie“ na „Zbojníckom vŕšku“.

 

O to viac sa derie v súvislosti s Barinami na povrch výkričník, že nech to bude, čo to bude, len nech tu po nás zostane nejaký pamätník. Úfanie, že to nebude ďalšie „koloseum“, je slabou útechou. Len tak okraj: Zvolen je možno jediné slovenské mesto, ktoré nemá vlastný kultúrny dom! Mám na mysli taký kultúrno-spoločenský objekt, v ktorom by našli prístrešie pre najrôznejšie aktivity všetky vekové kategórie. Priestory, ktoré mesto dostalo na Podborovej po armáde, poslúžia tak päťkrát do roka, bučinársky kultúrny dom padol za obeť supermarketu, železničiarsky má vlastný program, o krachu výstavby „Európy“ som sa už zmienil…

 

Priveľa otáznikov sa vynára v súvislosti so stavebnými aktivitami na Barinách a vo Zvolene vôbec.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338361x
Priemerná čítanosť článkov: 2707x

Autor blogu

Kategórie