Založ si blog

Tesák – Mošovský a Tomka – Sásky

Hornoturčianska dedina Mošovce má viacero významných rodákov. Najznámejším z nich je Ján Kollár. Juraj Tesák, ktorý si podľa rodiska pripájal k svojmu priezvisku prímeno Mošovský, je málo známy. Dovolím si ho stručne pripomenúť pri príležitosti 400. výročia jeho úmrtia. Zomrel v Prahe 27. augusta 1617. Významnou osobnosťou 18. stor. bol zvolenský rodák Ján Tomka – Sásky, ktorý zomrel v Bratislave 26. augusta 1762.

 

Juraj Tesák – Mošovský

 

Juraj Tesák sa narodil okolo roku 1547. Za teologickými štúdiami odišiel do Čiech, kde pôsobil ako farár. V jeho biografii sú však mnohé biele stránky. Do kalendára na rok 1579 si zapísal dátum svojho sobáša v Kaňku pri Kutnej Hore. O rok neskôr sa spomína ako farár v Říčanoch, neskôr v Českom Brode, Slanom, Hradci Královom a v Kouřimi, odkiaľ ho pozvali do Prahy, kde v roku 1610 prijal kňazské miesto v kostole na dnešnom Mariánskom námestí a o rok neskôr v kostole sv. Haštala v Starom Meste.

 

Juraj Tesák – Mošovský napísal a vydal viac ako 40 českých a latinských spisov mravoučného a náboženského charakteru. Zachovalo sa 38 jeho diel, ďalšie sa stratili. Aj preto, že sa dostali na Index zakázaných kníh. Pritom autor vychádzal z Písma svätého a etické a morálne problémy viery sa snažil riešiť v súlade s každodenným životom človeka.

 

Písal latinské oslavné a gratulačné básne a epitafy, ktoré sa objavili v zborníkoch i samostatne. Vo svojich literárnych prácach dával priestor ľudovému jazyku i humoru, čím aj vážne témy približoval živým a zábavným spôsobom.

 

Najvýznamnejším literárnym dielom Juraja Tesáka – Mošovského je jediná zachovaná divadelná hra Komedie z kníhy Zákona božího, jenž slove Ruth, sebraná. Jej rukopis poslal v roku 1603 synovi Adamovi, ktorý sa postaral o vydanie. Veršovaná hra, napísaná v duchu humanizmu a renesancie, približuje známy biblický príbeh mladej Rút, ktorá sa vydá za zámožného a bohabojného staršieho muža. Do dialógov autor citlivo vplieta narážky na súdobé problémy, či už ústami slúžok, čertov alebo kupliarky. Otázne je, či bola táto komédia niekedy uvedená na divadelnej scéne, alebo zostala len v tlačenej podobe.

 

Ján Tomka – Sásky

 

Ján Tomka – Sásky bol rodákom zo Zvolena, kde uzrel svetlo sveta 2. októbra 1692. Po návrate zo štúdií na univerzite v nemeckej Jene učil na gymnáziu v Győri a od roku prednášal uhorské dejiny na bratislavskom lýceu, ktorého sa stal v roku 1747 rektorom.

 

V Bratislave sa stretával najmä s polyhistorom Matejom Belom, ktorý bol od neho o osem rokov starší a s ktorým ho spájalo priateľstve už z čias, keď bol jeho žiakom. Poskytol mu cenné informácie pri tvorbe Notícií. Stredobodom záujmu Jána Tomku – Sáskeho boli dejiny a geografia, a to vo všeobecnej podobe, tak aj v pohľade na jednotlivé regióny. Výsledkom jeho usilovného zbierania najnovších poznatkov bol Úvod do zemepisu súčasného sveta (Introductio in orbis hodierni geographiam), ktorý vyšiel v roku 1748 a ako na tú dobu kvalitná učebnica zemepisu neskôr ešte v ďalších troch vydaniach.

 

Ján Tomka – Sásky napísal aj ďalšie latinské knihy zemepisného a historického zamerania, ako je Malý atlas Uhorska, Zemepisná príručka Uhorska a ďalšie. Hoci väčšina z nich vyšla až po jeho úmrtí 26. augusta 1762, nič to neuberá na ich sviežosti, kvalite a obľube. Dôležité je aj to, že ako pedagóg vychoval zdatných nasledovníkov. Z nich hodno spomenúť Bratislavčana Karola G. Windischa, ktorý v roku 1780 vydal dvojzväzkový Zemepis uhorského kráľovstva, v ktorom venuje veľkú pozornosť najmä prírodnému bohatstvu a možnostiam jeho využívania v prospech človeka. Slovenská historiografia právom zaraďuje Jána Tomku – Sáskeho medzi naše významné osobnosti 18. storočia.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338504x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Kategórie