Založ si blog

Na ľade strieľal góly, na trávniku bol medzi žrďami

Pred 35rokmi  zomrel futbalový brankár, 19-násobný reprezentant a 3-násobný československý majster „Dodo“ Reimann. Jeho rekord bez gólu – 769 minút – prekonal Sparťan Petr Čech až o polstoročie neskôr.

 

Teodor „Dodo“ Reimann sa narodil 10. februára 1921. Do bránky sa postavil v tíme rodného Zvolena, ale len ako dorastenec. Mal len 17 rokov, keď si ho vyhliadlo vtedy špičkové Fiľakovo. Bolo to v rokoch predvojnového vrenia, Fiľakovo sa stalo súčasťou Maďarska, a tak sa Dodo Reimann sťahoval do Považskej Bystrice a odtiaľ do „baťovského“ Svitu. Čakala naňho vojenská služba a mašírovanie na východný front. Podobne ako viacero jeho rovesníkov, aj on hľadal záchranu v bratislavskom Oddiele armádnych pretekárov. S ním získal slovenský titul a miesto v reprezentačnej bránke, v ktorej nastúpil v drese Slovenska v 14 zápasoch.

 

V Bratislave zostal aj po vojne a so Sokolom Národné výbory Bratislava, ktorý bol predchodcom dnešného Slovana, vybojoval tri československé majstrovské tituly po sebe – v rokoch 1949 – 51. Za Slovan chytal až do roku 1954 (celkom 176 zápasov), keď sa dostal do zostavy československého tímu na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku, kde nastúpil proti silnému Uruguaju. Na záver kariéry si zachytal v Prešove a trénersky viedol Žilinu, Lokomotívu Košice, Nitru a Trenčín.

 

Pamätníci spomínajú, že Teodor „Dodo“ Reimann bol síce vynikajúcim futbalovým brankárom, ale viac bol stavaný pre hokej. Nie však do bránky, ale naopak, úspešne si počínal v úlohe útočníka. Takíto „obojoživelníci“ neboli v tom čase žiadnou výnimkou. Najznámejším športovcom, ktorý vynikal ako reprezentant v hokeji i vo futbale, bol v 50. rokoch Vlasto Bubník. Podobne ako on aj Reimann nastúpil vo futbalových i hokejových reprezentačných výberoch.

 

Vysoký brankár udivoval na svoju dobu prehľadom a zdravou drzosťou. Nevydržal medzi žrďami, ale snažil sa ovládať celú šestnástku, ba dovolil si vyjsť aj za jej čiary. Futbaloví historici ho prirovnávajú k súčasnému nemeckému gólmanovi Neuerovi.

 

„Dodo bol veľmi dobrý kamarát, vtipný, zábavný chlapec, ktorý nielenže nijaký žart nepokazil, ale aj sám nejeden vymyslel,“ spomínal na Teodora Reimanna jeho spoluhráč Emil Pažický. „V úlohe brankára nemal v republike konkurenciu. Patrila mu celá päťka i šestnástka, čo práve dnes chýba mnohým popredným gólmanom. Možno mu pomohli skúsenosti z hokeja, kde hrával v strede útoku, vedel teda predvídať situácie na trávniku aj na ľade, z čoho ťažili jeho krídla medzi mantinelmi Reitmayer a Kočan.“

 

V Bratislave bol jeho trénerom Ferdinand Daučík, ktorý sa po februári 1948 rozhodol pre emigráciu a zožal úspechy s FC Barcelona. Pri svojich kvalitách by sa určite uplatnil v špičkových európskych kluboch aj Dodo Reimann, no ako veľký srdciar nebol schopný opustiť vlasť, rodinu, priateľov.

 

Naposledy trénoval futbalistov Jednoty Trenčín. Cestou na tréning 30. augusta 1982 dostal za volantom srdcový infarkt, ktorému podľahol.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338842x
Priemerná čítanosť článkov: 2711x

Autor blogu

Kategórie