Založ si blog

Jubilejný výstup na Zvolenský Pustý hrad

V sobotu 2. septembra sa uskutoční 25. ročník výstupu na Pustý hrad, staroslávnu dominantu Zvolena. Počas prechádzky areálom Dolného a Horného hradu sa môžu návštevníci zoznámiť aj s nálezmi, ktoré priniesla tohtoročná, takisto jubilejná 25. archeologická sezóna.

 

Keď som prvýkrát práve pred 48 rokmi (1. septembra 1969) vystúpil na zalesnený kopec nad ústím Slatiny do Hrona, mohol som obdivovať akurát tak zvyšky hradnej brány. Ďalšie základy múrov sa skrývali pod nánosom lístia a zeminy a predstavy o starobylom hrade – centre kráľovského komitátu – záviseli od rozsahu fantázie každého návštevníka. Ten, čo sa na hrad vráti po rokoch, presnejšie po štvrťstoročí, by ho určite nespoznal. Múry sa dostali na svetlo sveta a informačné tabule náučného chodníka nás dostatočne poučia o histórii tohto rozsiahleho hradného komplexu s plochou viac ako štyri hektáre, ako i s hodnotami prírody, do ktorej je hrad zasadený.

 

O histórii hradu som písal už veľakrát – v článkoch i na blogoch. Naposledy napríklad: https://dennikn.sk/blog/pusty-hrad-vydal-unikatne-mince/. Tam je aj niekoľko fotografií, ktoré – žiaľ – neviem nahodiť na blog Pravdy. (Kedysi som to zvládol hravo, teraz sa mi to nedarí, kto mi poradí?). Všetky základné informácie o starom Zvolenskom hrade, pre ktoré sa už niekedy v 17. storočí ujalo pomenovanie Pustý (alebo pre Zvolenčanov jednoducho „Pusťák“), nájdete na špeciálnej webovej stránke: http://www.pustyhrad.com/.

 

Aj tohto roku vydal Zvolenský Pustý hrad niekoľko pozoruhodných nálezov. Sú medzi nimi mince z čias vlády Ondreja II. a z konca 16. stor., keď bola na hradnom vrchu strážna veža – vartovka – na pozorovanie pohybu nebezpečných tureckých hôrd. S najnovšími nálezmi oboznámi návštevníkov počas sobotňajšieho výstupu vedúci archeologického výskumu Ján Beljak. V tejto súvislosti mi nedá nespomenúť meno jeho predchodcu a učiteľa Václava Hanuliaka, ktorý zasvätil Pustému hradu podstatnú časť svojho života a vlastne ho doslova odklial z dávnej, stredovekej kliatby. Žiaľ, jeho tvorivý život preťala ťažká choroba, ktorej podľahol. Pripomína nám ho pamätná tabuľa na bráne Horného hradu.

 

Sobotňajší výstup sa začína o 8. hodine v Parku Ľudovíta Štúra v centre Zvolena. Privítanie účastníkov na hrade je o 10. hodine, keď by tam mali doraziť aj účastníci tradičnej Cyklojazdy histórie, ktorá od roku 2002 spája Spišský a Zvolenský Pustý hrad – dva naše rozlohou najrozsiahlejšie stredoveké objekty. V bohatom kultúrno-spoločenskom programe sa predstavia sokoliari zo spolku sv. Bavona, šermiari Via fortis, hudobné skupiny Slovak Tango a Rusín Čendeš Orchestra a ako špeciálny hosť Balkanansambel. O zábavu sa postará ľudová hudba Miška Moravčíka, deti si budú môcť vyskúšať streľbu z luku a iné hry, pustohradní rytieri chystajú pečeného býka, knihy budú ponúkať v stane Matice slovenskej a spomienkou na podujatie môže byť vlastnoručne vyrazená pamätná minca.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 339127x
Priemerná čítanosť článkov: 2713x

Autor blogu

Kategórie