Založ si blog

Prvý bratislavský župan

Samuel Zoch patrí medzi významne osobnosti politického diania z čias prechodu Slovenska z rakúsko-uhorskej monarchie do spoločného štátu s Čechmi. Po vzniku Československej republiky sa stal prvým bratislavským županom. Zomrel v Modre pred 90 rokmi, 4. januára 1928.

 

Samuel Zoch sa narodil 18. decembra 1882 v Cerove, dedine na Krupinskej planine, kde bol jeho otec Stanislav – syn štúrovského dejateľa Ctiboha Zocha – evanjelickým kňazom. Podľa rodinných tradícií vyštudoval teológiu vo Viedni a kaplánčil v Novom Sade a v rodnej dedine a bol administrátorom v dolnozemskom Kisači. V roku 1907, po úmrtí strýka Petra Pavla Zocha, si ho zvolili za svojho dušpastiera evanjelici v Modre. Inštalovali ho na Tri krále v roku 1908. Aktívne nadviazal na dielo, ktoré začal budovať jeho strýko, prevzal správu sirotinca a podľa projektu Dušana Jurkoviča dal preň postaviť novú budovu. V ňom prežil detstvo aj neskorší skvelý básnik Ján Smrek.

 

Pronárodná aktivita Samuela Zocha siaha do študentských čias. Pôsobil v mládežníckych a študentských spolkoch, publikoval články na obranu slovenského národa. Neskôr, už ako modranský farár, sa zastával slovenských učiteľov, ktorí boli pod silným maďarizačným tlakom, a jeho fara poskytla prístrešie na stretnutie mnohým proslovenským politickým aktivistom a literátom.

 

Bol to práve Samuel Zoch, kto skoncipoval deklaráciu o spojení Slovákov s Čechmi v spoločnom štáte, ktorá bola prijatá na martinskom zhromaždení 30. októbra 1918. Stal sa členom Slovenskej národnej rady, kde prijal úlohu spravovať Bratislavu a okolie a po voľbách sa stal prvým bratislavským županom. Z tohto postavenia sa snažil o riešenie nielen povojnových ekonomických problémov, ale aj o usporiadanie národnostných otázok najmä v oblasti Žitného ostrova.

 

Pre nesúhlas s niektorými krokmi československej vlády sa vzdal úradu a zameral sa na cirkevné záležitosti. Patril medzi významných priekopníkov ekumenizmu. V roku 1922 sa stal biskupom Západného dištriktu evanjelickej cirkvi. Do politického diania sa vrátil v roku 1925, keď ho vo farbách agrárnej strany zvolili do Národného zhromaždenia, ktorého bol poslancom až do svojej predčasnej smrti. Zomrel 4. januára 1928 ako 45-ročný. (Niektoré zdroje udávajú ako dátum úmrtia 3. január).

 

Samuel Zoch vydal tlačou vlastné kázne a ďalšie náboženské spisy. Jeho účinkovanie na čele Bratislavskej župy v prvých rokoch po vzniku Československej republiky si súčasní politici i verejnosť pripomínajú každoročným udeľovaním Výročnej ceny Samuela Zocha, ktorú získavajú osobnosti i právnické subjekty, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o spoločenský a ekonomický rozvoj Bratislavského samosprávneho kraja alebo pri jeho reprezentácii doma i v zahraničí. Výnimočne môže byť táto cena udelená aj občanom iných štátov.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338462x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Kategórie