Založ si blog

Nielen Hovory H

Meno, ktoré niečo povie televíznym pamätníkom: Miroslav Horníček. Skôr narodení ho poznajú z filmov a najmä z televíznej obrazovky, z ktorej sa prihováral vtipným a rozumným slovom. Dnes je tomu 15 rokov, čo sa zakončila jeho životná púť.

 

Miroslav Horníček pochádzal z Plzne, kde sa narodil 10. novembra 1918. V rodnom meste sa dostal k ochotníckemu divadlu a ako 23-ročný prijal angažmán v plzenskom Mestskom divadle. Po vojne sa presťahoval do Prahy. Hral v Divadle Větrník, s bratmi Lipskými v Divadle satiry i na scéne Národného divadla. V roku 1955 sa stal v Divadle ABC partnerom Jana Wericha. Po jeho smrti v roku 1961 vytvoril dvojicu s Milošom Kopeckým, ale už po roku dal prednosť Hudobnému divadlu v Karlíne a o dva roky neskôr prešiel do Semaforu. Ďalšou jeho profesionálnou zastávkou boli Mestské divadlá pražské, kde si získal popularitu Hovormi přes rampu, keď naživo diskutoval s návštevníkmi divadla.

Miroslav Horníček sa objavil aj vo viacerých českých a východonemeckých filmoch, ale väčšinou išlo o vedľajšie postavy, z ktorých si najviac cenil Krásneho princa v rozprávke Byl jednou jeden král. V roku 1968 ho menovali zaslúžilým umelcom. To už mal za sebou pôsobenie v avantgardnom projekte Kinoautomat na svetovej výstave v Montreale. Išlo o unikátny projekt pod vedením režisérov Jána Roháča a Vladimíra Svitáčka, v ktorom Miroslav Horníček robil sprievodcu filmovým predstavením. Zaujímavé je, že vôbec nevedel anglicky, ale dokázal sa texty naučiť. Na túto skúsenosť zaspomínal v zbierke fejtónov Javorové listy.

Doma si získal najväčšiu popularitu Hovormi H. Pri fľaške červeného vína uprostred publika si posedel s mnohými osobnosťami, ktorým nechýbal zmysel pre inteligentný humor. Hovory H vysielala v rokoch 1968 – 71 Československá televízia a zastavila ich až normalizácia. V roku 2004 sa dostala k čitateľom ich knižná podoba. V roku 1972 dokončil 10-dielny televízny seriál Byly jednou dva písaři, v ktorom bol jeho partnerom Jiří Sovák, scenár pripravoval Jaroslav Dietl a režisérom bol Ján Roháč. Seriál dokončili napriek tomu, že v polovici natáčania postihla Miroslava Horníčka veľká tragédia, keď mu zomrel jediný syn.

Už sme spomenuli Horníčkovu zbierku Javorové listy. Nie je to jediný príklad toho, že bol všestranným umelcom, okrem iného aj s literárnym nadaním. Jeho prvotinou boli Dobre utajené husle, z ďalších môžeme spomenúť Listy z Provence, Chvála pohybu, Klaunove rozpravy, Hovory s Janom Werichom, S paní v spaní… Niektoré sa zachovali ako autorské čítanie na gramofónových platniach. Bol aj autorom viacerých divadelných hier, surrealistických koláží a iniciátorom mnohých kultúrnych počinov.

Miroslav Horníček zomrel v Liberci pred 15 rokmi, 15. februára 2003.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338486x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Kategórie