Založ si blog

Majster sci-fi

Pred 10 rokmi, 19. marca 2008, zomrel britský spisovateľ Sir Arthur Charles Clarke, jeden z „veľkej trojky autorov science fiction“. Jeho najznámejším dielom sa stala Vesmírna odysea. Bol však nielen spisovateľom, ale o veľkom prehľade a invencii svedčia aj jeho vynálezy, medzi nimi najmä nápad geostacionárnych družíc.

 

Pochádzal z farmárskej rodiny z mestečka Minehead na juhozápade Anglicka, kde sa narodil 16. decembra 1917. Už ako chlapec sa rád túlal okolím a prinášal si domov nerasty a najmä skameneliny. Rovnako rád sa díval aj na hviezdnu oblohu a aby ju videl čo najlepšie, zostrojil si teleskop. Už vtedy, v mladých letách, sa mu dostalo do rúk niekoľko čísiel amerického časopisu Amazing Stories. V ňom ho zaujali fantastické poviedky a o jeho ceste životom a jeho naplnením sa zdalo byť rozhodnuté.

Clarke síce už počas gymnaziálnych štúdií napísal niekoľko poviedok a ako 17-ročný sa stal členom Britskej medziplanetárnej spoločnosti, predsa len ako dieťa chudobnejšej rodiny nemal šancu študovať na univerzite. Aby sa k tej šanci dostal, zarábal si na živobytie ako účtovný revízor. Túžby stať sa profesionálnym spisovateľom sa však nevzdal. Náhoda chcela, že sa stretol s vydavateľom časopisu Scientification Walterom Gillingsom, ktorý mu uverejnil dva články o slnečnej sústave a o možnostiach letieť na Mesiac.

Bolo to na prahu 2. svetovej vojny, počas ktorej Clarke slúžil v Britskom kráľovskom letectve pri obsluhe radarov a ako inštruktor. V októbri 1945 publikoval v časopise Wireless World myšlienku, ako pomocou troch družíc priniesť televízny signál na celú zemeguľu. Na praktickú realizáciu nápadu však nemal financie a tak si ho nemohol dať patentovať. Keď sa jeho myšlienka stala v roku 1962 skutočnosťou, mohol len smutne skonštatovať, že vynaliezaním vo voľnom čase prišiel možno o miliardu dolárov. Akou – takou odmenou je to, že geostacionárna obežná dráha sa niekedy uvádza ako Clarkova.

Ešte počas vojny publikoval článok, v ktorom načrtol, ako môže vyzerať vojna budúcnosti spojením rakety a jadrovej hlavice. To mu umožnilo ďalšie štúdium, ktoré zakončil v roku 1948 bakalárskym titulom z fyziky a matematiky. V tom čase mu vyšlo prvé rozsiahlejšie prozaické dielo Proti pádu noci, neskôr prepracované pod názvom Mesto a hviezdy.

V roku 1956 sa usadil v hlavnom meste Srí Lanky Kolambe. Do prostredia exotického ostrova zasadil dej románu Rajské fontány. Začiatkom 80. rokov si získal všeobecnú popularitu seriálmi Tajomný svet Arthura C. Clarka a Svet tajomných síl Arthura C. Clarka.

Ako 70-ročného ho čím ďalej tým viac sužovali choroby, ktoré ho v roku 1988 dokonca pripútali na invalidný vozík. V tom čase sa hovorilo o udelení rytierskeho titulu, ale negatívnu úlohu zohral bulvárny The Sunday Mirror, ktorý obvinil Clarka z pedofílie. Celých 12 rokov musel bojovať za očistenie svojho mena. Keď sa mu to podarilo, už nemal dosť síl pricestovať do Londýna, napriek tomu si k svojmu menu mohol pripísať slovko sir, keď sa slávnostný ceremoniál uskutočnil v Kolambe.

Už v roku 1986 založil Arthur C. Clarke cenu, ktorá nesie jeho meno a ktorú udeľujú každoročne autorovi najlepšieho sci-fi románu, ktorý vyjde vo Veľkej Británii. Zomrel 19. marca 2008 vo veku 90 rokov.

Literárne dielo Arthura C. Clarka je bohaté. Prvý diel najznámejšieho cyklu Vesmírna odysea prišiel na trh v roku 1968 a dočkal sa aj filmovej podoby. Clarkovo meno nájdeme pod viac ako dvoma desiatkami románov a početnými zbierkami kratších literárnych útvarov.

Samozrejme, že meno Clarke nemôže chýbať na hviezdnej oblohe. Je ním pomenovaná planétka s poradovým číslom 4 923. Spomienkou na jeho pôvodný záujem o paleontológiu, ale aj ako vďaka za prínos do oblasti vedy a literatúry, je názov dinosaura Serendipaceratops arthurcclarkei, ktorého skamenené kosti objavili v Austrálii.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 337070x
Priemerná čítanosť článkov: 2697x

Autor blogu

Kategórie