Založ si blog

Patril k Silvestrom našich mladých liet

Pred 60 rokmi, 7. augusta 1957, zomrel v Hollywoode herec Oliver Hardy. So Stanom Laurelom vytvoril dvojicu, ktorá bývala za našich mladých liet nedeliteľnou súčasťou sviatočnej televíznej obrazovky.

 

Oliver Hardy sa narodil 18. januára 1892 v Georgii. Ešte v tom istom roku mu zomrel otec a malý Norvell, ako znelo jeho úradné meno, musel pomáhať mame pri vedení hotela v mestečku Milledgeville. Ako 20-ročný odišiel na Floridu, do Jacksonvillu, ktorý sa stal jednou z kolísok filmového priemyslu. Podarilo sa mu získať zmluvu v spoločnosti Lubin, pre ktorú natočil vyše 50 filmov. Skúsil šťastie aj v New Yorku a v Los Angeles. V roku 1921, keď už mal za sebou okolo 270 krátkych filmov, najmä grotesiek, sa prvýkrát stretol pred kamerou so Stanom Laurelom, ktorý mu dal priestor aj zo svojho režisérskeho postu. K spolupráci ako komická dvojica sa dostali až o šesť rokov neskôr. Spolu natočili 106 krátkych i celovečerných filmov. V niektorých, ako Laurel a Hardy v cudzineckej légii, reagovali na vojnové udalosti. V povojnovom období dostávali menej príležitostí a posledným filmom, v ktorom si spolu zahrali, bol Laurel a Hardy zdedili ostrov v roku 1951.

 

Grotesky Laurela a Hardyho, na ktoré spomíname s dávkou nostalgie, vyvolávali búrky smiechu, zdravo dokázali podráždiť bránice. Dnes síce nemáme jednu televíziu ako vtedy, ale nech prepínam z jedného kanála na druhý, ak niekedy objavím program, ktorý sa trúfa nazývať vtipným, komediálnym, veru neraz sa niet nad čím zasmiať. Pravda, osobne až tak často nenarábam s ovládačom, ba urobil som radikálny krok a televíziu doma som úplne zrušil. Ešte šťastie, že máme všemocný google a youtube, vďaka ktorým si môžeme čas od času vylepšiť pochmúrnu náladu. Laurel a Hardy sú v takej chvíli – aspoň pre mňa – tými najlepšími lekármi.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 339828x
Priemerná čítanosť článkov: 2719x

Autor blogu

Kategórie