Založ si blog

Svetovú slávu mu priniesla Sága rodu Forsytovcov

Medzi najvýznamnejších anglických spisovateľov patrí John Galsworthy, ktorého životná púť sa zavŕšila v Londýne v posledný januárový deň roku 1933, teda pred 80 rokmi.

 

Vlani si svetová kultúrna verejnosť pripomenula 150. výročie narodenia Johna Galsworthyho. Narodil sa 14. augusta 1867 v Kingston Hille v dome, ktorý je dnes známy ako Galsworthy House, a hoci pochádzal z bohatej rodiny, vo svojich literárnych dielach sa kriticky staval k tejto spoločenskej vrstve.

Na prestížnej Oxfordskej univerzite vyštudoval právo, no právnickej praxi sa nikdy nevenoval. Po štúdiách sa vydal na cesty svetom v rámci rodinnej obchodnej dopravy. V austrálskom Adelaide sa stretol so spisovateľom Josephom Conradom a stali sa z nich dobrí priatelia. Keď mu v roku 1904 zomrel otec, zdedil majetok, ktorý ho urobil finančne nezávislým a mohol sa naplno venovať literárnej práci. Po desaťročnom tajnom vzťahu s bratrancovou ženou Adou sa s ňou ako 38-ročný oženil.

Ako 30-ročný sa predstavil zbierkou poviedok pod pseudonymom John Sinjohn. Skutočným menom sa pod svoje literárne práce z úcty k otcovi podpísal až po jeho smrti. V roku 1906 ponúkol svoju prvú divadelnú hru Strieborná tabatierka, ktorá sa stretla so záujmom kritikov i divákov. V tom istom roku napísal a vydal aj prvý diel svojho najvýznamnejšieho románu Sága rodu Forsytovcov. V trilógii doplnenej dvomi medzihrami približuje rozpad bohatej meštianskej rodiny koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Hrdinov neraz vykresľuje ironicky, ale nechýba mu ani kúsok súcitu ako s obeťami peňazí a doby, v ktorej žili.

Počas prvej svetovej vojny pracoval vo vojenskej nemocnici. Britský premiér chcel oceniť jeho prácu rytierskym vyznamenaním, čo Galsworthy odmietol s odôvodnením, že preňho je najväčšou odmenou literárna tvorba. V roku 1921 ho zvolili za prvého prezidenta medzinárodného literárneho klubu PEN a v roku 1932 sa mu dostalo najväčšieho uznania, keď mu švédska akadémia udelila Nobelovu cenu. Vzhľadom na chorobu – nádor na mozgu – si ju nemohol osobne prevziať a krátko na to, 31. januára 1933, zomrel vo svojom londýnskom dome.

Dielo Johna Galsworthyho je podstatne bohatšie, ako som spomenul. Po jeho smrti síce záujem o jeho prózy i hry čiastočne opadol. Nových čitateľov prilákala najmä televízna adaptácia Ságy rodu Forsytovcov v roku 1967. Predlohou pre filmové alebo televízne spracovanie sa stali aj niektoré ďalšie Galsworthyho práce, a to už v roku 1931, keď sa nimi inšpiroval legendárny režisér Alfred Hitchcock.

Ako prvý izoloval pôvodcu cholery

09.07.2018

Filippo Pacini, ktorý zomrel pred 135 rokmi, 9. júla 1883, vynikol ako lekár – anatóm. Napriek úspešným výsledkom výskumov sa svetskej slávy nedočkal. Pochádza z talianskeho mesta Pistoia, kde sa narodil 25. mája 1812. Chudobná rodina nadaného chlapca videla jeho budúcnosť v kňazskom povolaní s nádejou, že to dotiahne až na biskupský stolec. Všetko sa [...]

Posledný slovenský polyhistor

25.06.2018

Pred 175 rokmi, 24. júna 1843, sa narodil v oravskej dedine Jasenová pod majestátnym Chočom Ivan Branislav Zoch. V 19. stor. sa vedci už väčšinou špecializovali na úzky okruh problémov vo svojom odbore. Doba klasických polyhistorov pominula. Objavili sa však výnimky. Patril k nim Ivan Branislav Zoch, syn štúrovského dejateľa, evanjelického farára Ctiboha Zocha. Po [...]

Muž, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem

24.05.2018

máj 1543 bol posledným dňom v živote Mikuláša Kopernika, poľského matematika a astronóma, ktorý sa heliocentrickou teóriou odvážil protirečiť súdobým vedcom i cirkvi. Pochádzal z kupeckej rodiny v meste Toruň, kde sa narodil 19. februára 1473. Keďže v meste bola v tom čase nemecká väčšina, predpokladá sa, že rodové korene prinajmenšom po matke mal [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 338487x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Kategórie